In Romania sunt 600.000 persoane cu diabet, din care 2.500 sunt copii

Facebook Twitter Comenteaza
In Romania sunt 600.000 persoane cu diabet, din care 2.500 sunt copii

Din aproximativ 600.000 de persoane cu diabet, 2500 sunt copii, avertizeaza medicii in cadrul unui eveniment de constientizare asupra afectiunilor tiroidei si pancreasului la copii care a avut loc luni, la Constanta.

 

"Renuntand la ideea preluarii pancreasului de la persoane aflate in moarte cerebrala, s-a trecut la ideea transplantului de celule stem, care au luat o amploare extraordinara. Exista mai multe tipuri de celule stem, dintre acestea, celulele multipotente au fost folosite in Constanta la 2 paciente cu diabet in forma foarte grava, prin injectarea de celule preluate din maduva osoasa a pacientelor.

Atat aceasta modalitate de tratament, cat si acest tip de celule se afla in cercetari extrem de amanuntite, dar se spera ca ar putea vindeca Alzheimer, Parkinson. Aceste cercetari ar putea sa reprezinte o speranta foarte mare, dar inca nu se poate exprima pana cand nu vor ajunge o realitate pentru cei care asteapta un miracol", precizeaza Prof. univ. dr. Vasile Sarbu, membru al Academiei Oamenilor de stiinta din Romania si seful Clinicii Chirurgie II a Spitalului Clinic Judetean Constanta.

Potrivit Conf.
univ. dr. Cristina Mihai, medic pediatru cu supraspecializare in Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism, tratamentul copiilor si adolescentilor cu diabet presupune standarde diferite fata de cel pentru adulti si adauga ca "este necesar ca un pediatru sa se ocupe de managementul diabetului. In stabilirea schemelor terapeutice la copil trebuie sa se tina cont de diferentele esentiale dintre copii si adulti, nu ne rezumam doar la stabilirea unei doze de insulina in functie de greutate. La adolescenti este dificil de stabilit un tratament deoarece controlul glicemic se poate deteriora la pubertate, iar tintele in stabilirea controlului glicemic sunt diferite fata de adult".


Se incearca actualmente tot mai mult responsabilizarea familiei copilului si adolescentului, esenta controlului optim fiind de fapt supravegherea parintilor si implicarea activa a acestora in tratament.  


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod