In Romania se va lansa Academia europeana pentru HIV/SIDA si boli infectioase

In cadrul intalnirii sale cu cu Michel Sidibe, subsecretar general al ONU si director executiv al UNAIDS, ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac a anuntat ca se va deschide in Bucuresti Academia europeana pentru HIV/SIDA si boli infectioase.
"Romania este recunoscuta in lume pentru modul in care a gestionat problema pacientilor infectati cu HIV. Sunteti un exemplu in regiune", a declarat Michel Sidibe, subsecretar general al ONU si director executiv al UNAIDS la intalnirea pe care a avut-o cu ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac.

Cei doi oficiali au trecut in revista progresele pe care tara noastra le-a inregistrat in privinta identificarii de solutii optime pentru sustinerea pacientilor afectati de HIV/SIDA. S-a mai discutat si despre modalitatile prin care experienta Romaniei va putea fi replicata in perspectiva la nivel de regiune.
De asemenea, s-a analizat posibilitatea ca in tara noastra sa fie infiintat, sub egida ONU, un secretariat tehnic care sa integreze activitatile HIV/SIDA la nivel de regiune.

Ministrul Sanatatii l-a informat pe oficialul Natiunilor Unite ca, in perioada imediat urmatoare, va fi lansata Academia europeana pentru HIV/SIDA si boli infectioase.

"Dorim ca aceasta Academie sa fie un centru reprezentativ pentru tarile din regiune, care sa stabileasca standardele de ingrijire axate pe resursele si nevoile acestora.
Aceasta institutie face parte din noua strategie de sanatate publica pentru perioada 2009-2012 la care lucram in prezent"
, a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

Academia europeana pentru HIV/SIDA si boli infectioase va functiona in cadrul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" si va reprezenta atat un centru de pregatire pentru specialistii din zona, cat si o institutie in care se vor organiza actiuni stiintifice si se vor realiza studii multicentrice, astfel incat sa creasca accesul pacientilor la terapie.


In Romania, pentru tratamentul bolnavilor afectati de HIV/SIDA sunt alocate anual aproximativ 50 milioane euro. De altfel, tara noastra este una dintre putinele tari care asigura tratament gratuit bolnavilor de SIDA si care are o lege speciala in domeniu.