In aproximativ 15 ani, Romania a reusit sa reduca spectaculos numarul foarte mare de avorturi de la inceputul anilor ’90 (de la 3,4 avorturi per femeie in 1993 la 0,84 avorturi per femeie in 2004 – conform Studiilor de Sanatatea Reproducerii efectuate in anii 1993 si 2004), crescand in acelasi timp semnificativ rata utilizarii contraceptivelor moderne (de la 10% în 1993 la 34% in 2004).
Rata mortalitatii materne inregistreaza, de asemenea, o scadere constanta de-a lungul anilor, inregistrand-se 0,17 decese materne la 1.000 nou-nascuti, comparativ cu 0,83 decese la 1.000 nou nascuti inregistrate la inceputul anilor ’901.
La momentul actual, peste 9.000 de cadre medicale din asistenta primara de sanatate din mediul rural si urban ofera consiliere, consultatii si contraceptive gratuite. In program sunt incluse 52 de maternitati cu cele mai multe paturi, astfel incat numai in 2007 aproximativ 90.000 de paciente au beneficiat si de servicii de planificare familiala.
Impactul acestui program, menit sa creasca accesul la serviciile pentru sanatatea reproducerii la nivel national, in special in mediul rural, ca si in zonele urbane greu accesibile a fost semnificativ, contribuind major la cresterea utilizarii metodelor moderne de contraceptie, care s-a triplat intre anii 1993 si 2004.
In Romania: numarul avorturilor s-a redus spectaculos
Bilantul programului "Initiativa pentru Sanatatea Familiei din Romania" derulat de Institutul de Cercetare si Formare JSI arata ca in Romania s-a redus spectaculos numarul avorturilor.
De TopSanatate
Comentarii (4)
Indiferent de metoda prin care au murit (avort sau mijloace contraceptive care provoaca avort) tara noastra e patata de sangele copiilor nenascuti. Asta e rodul libertatii gresit intelese si al iresponsabilitatii. 12% dintre femeile din Romania au facut mai mult de cinci intreruperi voluntare de sarcina. Cele mai multe femei care au facut avorturi voluntare au peste 35 de ani, adica au "beneficiat" de legislatia comunista, sunt casatorite si au avut prea putin acces la informatia despre contraceptie, reiese din Barometrul de Opinie Publica (BOP), pe tema "Viata in cuplu", realizat in luna mai si prezentat ieri de Fundatia Soros. 58% dintre femeile de peste 65 de ani recunosc ca au facut cel putin un avort la viata lor, numarul acestora fiind depasit doar de respondentele cu varste cuprinse intre 45 si 54 de ani.(sursa : "Cotidianul" , 24.07.2007)
stiti oare ca si pilula si steriletul impiedica ovulul fecundat sa se fixeze de uter???Asta nu e avort!!!???Nu ajungi sa vezi pruncul dar undeva, sufletul lui deja sufera.
Cine sa le mai faca? Bunicile? Ca tinerii s-au cam dus de acasa...
E o minciuna! Avorturile nu se raporteaza la cifra lor reala. Majoritatea au loc la cabinete private, astfel ca datele reale raman necunoscute.
Posteaza comentariu