In fiecare an, 1 copil din 166 nou-nascuti dezvolta autism si are nevoie de educatie si ingrijiri speciale pentru a nu fi marginalizat.
Copiii cu autism sunt frumosi, speciali, unici, iar unii dintre ei pot avea abilitati extraordinare si o inteligenta remarcabila. Din pacate, acesti copii traiesc in lumea lor, nu pot comunica si relationa cu cei din jurul lor, iar fara ingrijiri speciale, risca sa fie institutionalizati, marginalizati.
Copiii cu autism nu sufera de o boala psihica, asa cum multi sunt tentati sa creada. Sufera de o tulburare severa de dezvoltare de natura neurobiologica, tulburare care-i inchide intr-o lume a lor, pe care cu greu o patrundem. Sunt mai multi decat stim si mai vulnerabili decat ne imaginam.
Statisticile internationale realizate incepand cu anii '90 releva o incindenta mare a tulburarilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii care se nasc anual - potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona sau chiar 1 la 150 - potrivit Centers for Disease Control, Atlanta. Autismul este astfel o afectiune mai des intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down. 4 din 5 copii cu autism sunt baieti.
Este o afectiune complexa si misterioasa, dar in ultimele decenii specialistii straini au incercat sa raspunda la cat mai multe intrebari legate de austim, ca sa poata imbunatati metodele de diagnostic si de recuperare a copiilor autisti. Iar progresele sunt importante.
In Romania, putini specialisti stiu sa diagnosticheze aceasta afectiune, centrele pentru recuperarea si educarea acestor copii sunt foarte putine, terapiile considerate eficiente sunt foarte scumpe, iar parintii primesc un ajutor infim de la stat. In aceste conditii, copiii romani au toate sansele sa ramana in lumea lor, in afara societatii.
Pentru ei, va fi sustinuta o campanie de informare, pentru ca autoritatile, medicii, oamenii, societatea sa afle si sa constientizeze ca un diagnostic pus corect si la timp si o terapie adecvata pot ajuta un copil cu autism sa duca o viata aproape normala.
Campania isi propune sa stranga si fonduri pentru ca 23 dintre acesti copii sa poata incepe sau continua terapia ABA (analiza comportamentala aplicata) - terapie recunoscuta pe plan mondial ca fiind un tratament eficient pentru recuperarea autistilor. Terapia ABA este foarte scumpa - intre 1000 si 2000 de euro lunar pentru plata terapeutilor, a unui consultant strain acreditat, a materialelor, iar statul roman ofera parintilor copiilor cu autism un ajutor de handicap de 500 de lei pe luna.
Conturile pentru donatii au fost deschise la BRD - Groupe Societe Generale, Agentia Calea Calarasilor:
- RO90BRDE441SV30677974410 lei
- RO31BRDE441SV30678184410 euro
Posteaza comentariu