Hormonul care indulceste somnul



Pastila care aduce somnul dulce ar putea aparea in curand pe piata si ar putea fi inventata chiar de un grup de tineri cercetatori romani.
Medicamentul va contine unul dintre cei mai simpatici hormoni ai organismului, oxitocina - o substanta cu un puternic efect de relaxare, responsabila pentru instinctul matern.

Un astfel de remediu ar putea fi de folos celor care elibereaza hormoni de stres in cantitati mari, cum sunt persoanele cu job stresant, hiperactivii sau insomniacii. Oxitocina se administreaza si gravidelor pentru a le usura nasterea sau femeilor care isi alapteaza greu copiii.

Senzatie de relaxare si caldura

Oxitocina a fost un hormon intens studiat in anii '70 de cercetatorii romani, la Institutul „Nicolae Paulescu” din Bucuresti. Acestia au urmarit efectele oxitocinei in procesul alaptarii si asupra uterului (n.r. - contracta uterul si stimuleaza secretia de lapte la femeile care alapteaza).

Dupa o pauza de 30 de ani, studiile sunt acum reluate de cercetatori de la Catedra de Fiziologie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, interesati de influentele pe care aceasta substanta le poate avea asupra comportamentului oamenilor.
Radu Braga, asistent universitar, se declara fan oxitocina inca de la terminarea facultatii, in urma cu patru ani: „Mi se parea o substanta usor exotica, asa ca m-am apucat de studiul ei si dupa lucrarea de diploma”.

In mod normal, oxitocina se secreta la ambii parteneri atunci cand fac sex, dar poate fi produsa si artificial, prin inginerie genetica sau prin recoltare de la animale.

„Subiectii carora li s-a administrat oxitocina, intranazal sau intravenos, in studiile noastre, spun ca au avut o senzatie puternica de relaxare, de protectie, de cald si placut”, povesteste Anca Nastase, colaborator la Catedra de fiziologie a UMF „Carol Davila”.

Efect de jumatate de ora

Substanta, spun cercetatorii, ar putea fi de folos in special persoanelor care lucreaza in mediu stresant. Organismul lor elibereaza hormoni de stres in cantitati mari, ceea ce face si somnul neodihnitor. „Hormonii de stres, cum sunt cortizolul si adrenalina, cresc „gradul de alerta” al organismului, excita creierul si creeaza tot felul de dezechilibre in organism”, explica Radu Braga.

Testele cu oxitocina au fost facute de specialistii romani atat pe animale, cat si pe oameni, cu ajutorul unor voluntari. Durata efectului de relaxare este de numai o jumatate de ora, suficient insa cat sa induca somnul, spun cercetatorii. Acestia nu pot preciza deocamdata si efectele secundare ale acestei substante si spun ca mai au nevoie de cel putin un an pentru a le depista.

Fazele somnului

Fazele I si II - somnul superficial (se refac tesuturile)

Fazele III si IV - somnul cu vise (somnul care odihneste creierul si ajuta organismul sa se adapteze experientelor noi)

Faza I - „Toropeala”:

Somnul este superficial

Pulsul si ritmul respiratiei scad si devin regulate

Dureaza intre cateva secunde si zece minute

Faza II - „Somnul usor”

Somnul se adanceste

Apare detasarea de mediul ambiental

Reface energiile fizice

Faza III - „Somnul stabil” (miezul noptii)

Somnul este profund, cu vise

Reface sistemul nervos dupa eforturile de invatare, dupa solicitare psihica si stres

Majoritatea muschilor aparatului locomotor sunt paralizati

Faza IV - „Somn profund”

Ajuta in formarea memoriei de lunga durata, in procesele de atentie si modelarea personalitatii

Daca persoana este trezita in aceasta perioada poate povesti cu multe detalii visul avut

Sursa: Catedra de fiziologie a UMF „Carol Davila”, Bucuresti

ODIHNITOR

Mergeti devreme la culcare

Cu cat decalati somnul spre ora cinci dimineata, cu atat va fi mai greu sa adormiti.

„La aceasta ora, organismul descarca cea mai mare cantitate de hormoni de stres si va fi dificil sa mai pacaliti somnul”, explica asistentul universitar Radu Braga. Cei care se culca devreme, la aceeasi ora, reusesc, in schimb, sa treaca prin toate fazele somnului si sa se odihneasca profund.

„Daca in primele doua faze, cele ale somnului superficial, se refac tesuturile, in urmatoarele doua, cele ale somnului cu vise, creierul se odihneste si ajuta organismul sa se adapteze la experiente noi”, mai explica Radu Braga.

Unul dintre cele mai bune remedii contra somnului neodihnitor este sexul. In timpul actului sexual se elibereaza oxitocina, hormon care induce toropeala, senzatie de liniste si caldura.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • prisecaru pe 9 Ian 2007, 16:11
    aaa

    as vrea sa stiu mai multe despre acest hormon in special cu efectul sau asupra copiilor va rog contactatima la gianipris@yahoo.com

    0
    0

  • mihaela pe 27 Sep 2006, 14:29
    adevarat

    nu-mi vine sa cred ca tot ce am citit este adevarat...sunt pasionata de stiinta si tot ce are legatura cu organismul uman..eu am unele momente cand nu pot sa dorm ..asa e...dar de cele mai multe ori adorm f repede si visez aproape in fiecare seara.. ma simt f bine....

    0
    0

  • g.c pe 26 Sep 2006, 18:18
    problema

    fac si eu parte din ce care nu pot sa doarma decit daca beu o bere sau doua.as vrea sa vad ca iau o pastila si pot dormi 12 ore neintrerupt sa ma simt si odihnit.am uitat sa spun sint sofer de meserie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod