Hipertensiunea arteriala trebuie controlata din timp!

4 din 10 romani sunt hipertensivi, potrivit unui studiu efectuat in anul 2005 de catre Societatea Romana de Cardiologie si Ministerul Sanatatii. Masoara-ti tensiunea arteriala inainte de a fi prea tarziu!
Primul studiu de depistare a hipertensiunii arteriale la nivel national a fost realizat pe un esantion de 2017 persoane, despre care nu se stia daca au sa nu tensiune arteriala crescuta.

Rezultatele au evidentiat ca 40% dintre subiecti prezentau hipertensiune arteriala, insa doar 17,5% dintre acestia erau constienti de instalarea bolii si incercau sa o controleze. Restul de 22,9% nici macar nu stiau ca se confrunta cu aceasta boala.

"Stiul de viata, alimentatia, lipsa miscarii fizice duc nu numai la o singura boala, ci la mai multe, toate avand un impact negativ asupra circulatiei.
Cu cat sunteti mai stresati, fumati, sunteti supraponderali si aveti in familie hipertensivi, cu atat creste riscul de a avea tensiunea crescuta, chiar de la varsta de 25 -30 de ani
", subliniaza doctorul Maria Dorobantu, din cadrul Societatii Romane de Cardiologie.

De asemenea, odata diagnosticata, hipertensiunea este o boala care trebuie tratata toata viata. "Este un lucru care trebuie continuat zi de zi, altfel este ineficient si vom avea o populatie din ce in ce mai bolnava", mai adauga doctorul Maria Dorobantu.



Stii care este tensiunea arteriala normala?

  • la tineri: 130/85 mmHg sau 135/85 mmHg;
  • la adulti: 140/90 mmHg sau mai mica;
  • la diabetici: 130/80 mmHg si maxim 130/85 mmHg.


Ce poti face ca sa ajungi la valoarea tinta a tensiunii arteriale?

  • verifica-ti tensiunea in mod regulat;
  • renunta la fumat;
  • fa activitate fizica in mod regulat;
  • urmeaza o dieta sanatoasa;
  • incearca sa slabesti (10 kg in minus se asociaza cu o reducere de 5-10 mmHg a tensiunii arteriale sistolice);
  • relaxeaza-te;
  • respecta recomandarile medicului;
  • nu uita sa iei medicamentele.

Hipertensiunea afecteaza aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial (20% din populatia adulta) si se anticipeaza ca aceasta cifra va creste la 1,5 miliarde pana in anul 2025.

La momentul actual, circa 50-70% din miliardul de locuitori cu tensiune arteriala crescuta de la nivelul intregului glob raman deasupra nivelului tinta de 140/90 mmHg, acestia prezentand un risc mai mare de boala coronariana, insuficienta cardiaca, afectiuni vasculare si renale. Pentru fiecare crestere cu 20/10 mm Hg a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg, riscul de deces prin afectiuni cardiovasculare se dubleaza.

Articole utile:

Ce este hipertensiunea arteriala?
Factorii de risc care pot declansa hipertensiunea
Cum sa controlezi factorii de risc?
Dieta pentru hipertensivi
Sfaturi utile pentru controlarea hipertensiunii
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod