S-a descoperit de ce este periculoasa Helicobacter Pylori si ce anume activeaza ea in organism, crescand riscul de cancer la stomac, anunta publicatia online Science Daily.
Helicobacter Pylori este singura bacterie cunoscuta care poate sa supravietuiasca in stomacul nostru, potrivit cercetatorilor care au descoperit acum ca ea activeaza o anumita enzima care contribuie la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel gastric. Studiile anterioare au demonstrat acest lucru, insa abia acum s-a identificat mecanismul prin care aceasta bacterie actioneaza si creste riscul de cancer.
Enzima responsabila de acest lucru se numeste PARP-1 si se gaseste in mod normal in aparatul nostru celular, participand la repararea ADN-ului. Insa, in unele tipuri de cancer, aceasta enzima este extrem de daunatoare pentru ca ajuta tumora sa supravietuiasca si submineaza efectele chhimioterapiei (care ar trebui sa distruga ADN-ul celulelelor canceroase).
"Aceste cercetari demonstreaza clar legatura directa dintre infectia cu Helicobacter Pylori si activarea unui factor care ajuta tumorile sa supravietuiasca. Cu toate ca enzima poate fi activata indirect ca raspuns la anumite infectii, aceasta este primul exemplu care arata ca o bacterie activeaza in mod direct enzima PARP-1", precizeaza dr. Steven Blanke, profesor de microbiologie la Universitatea Illinois si coordonatorul celui mai recent studiu.
Statisticile arata ca aproape jumatate din populatia globului prezinta infectie cu bacteria Helicobacter Pylori, iar cancerul gastric reprezinta una dintre principalele cauze de deces. Modul de transmitere al infectiei cu Hp este banal, ca si in cazul hepatitei virale tip A: mainile murdare si alimentele sunt sursa principala. Transmiterea directa de la o persoana la alta este posibila, fiind mai frecventa intre membrii aceleeasi familii. "Un procent (mic) de pacienti ce prezinta infectie gastrica cu Helicobacter, unii chiar fara sa acuze simptome, vor ajunge in decurs de ani, sa fie diagnosticati cu cancer gastric. Cum nu se stie care pacienti infectati vor face cancer gastric si care nu, este de dorit sa primeasca toti tratamentul de eradicare a bacteriei", avertizeaza dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva si ecografie generala la Gral Medical.
Posteaza comentariu