Hartuirea sexuala la locul de munca

43% dintre romani vor apela la o institutie a statului daca vor fi hartuiti sexual in relatiile de munca.
Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) a realizat, prin intermediul IMAS, o cercetare la nivel national care a avut drept obiectiv masurarea schimbarilor de perceptie si atitudine ale romanilor fata de aceasta forma de discriminare, dupa 6 luni de campanie anti-hartuire. 661 de persoane au raspuns unui chestionar despre hartuirea sexuala la locul de munca.

Concluziile cercetarii indica schimbari semnificative de perceptie si atitudine in cazul persoanelor din cele 4 orase-tinta ale campaniei, comparativ cu restul populatiei.
Post-campanie, 43% dintre romani declara ca vor apela la o institutie a statului daca vor fi hartuiti sexual in relatiile de munca, comparativ cu numai 5%, conform studiului realizat anterior initierii campaniei, in noiembrie 2006.

Cei mai sensibili la subiectul hartuirii sexuale sunt clujenii, care se exprima aproape unanim ca fiind de acord cu faptul fenomenul afecteaza negativ mediul profesional si ca trebuie pedepsit prin lege. Ei sunt, de asemenea, si cei mai receptivi: 64% dintre ei afirma ca au primit, in ultimele 6 luni, informatii referitoare la hartuirea sexuala.

Sursele de informare cele mai penetrante de-a lungul derularii campaniei au fost televiziunea (92%) si presa scrisa (40%), iar cele mai putin active surse continua sa fie departamentele de resurse umane (1,3%), respectiv sindicatele (0,3%), desi acestea au un rol important in prevenirea hartuirii sexuale in relatiile de munca.

Campania "Spune NU hartuirii sexuale" si-a propus informarea cetatenilor cu privire la formele de hartuire sexuala, modalitatile de gestionare, prevederile legale si organizatiile autorizate sa se implice in rezolvarea unor astfel de cazuri.

Principalele orase-tinta au fost Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Bucuresti, unde au avut loc mai multe intalniri cu reprezentanti ai sindicatelor, manageri de resurse umane si reprezentanti ai institutiilor responsabile cu solutionarea cazurilor de hartuire sexuala.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 23 Mar 2011, 21:02
    HARTUIRE

    Ma numesc Cristina.Tema mea de licenta se numeste''Hartuirea sexuala la locul de munca''.VA ROG FRUMOS,cele care au avut nesansa de a fi hartuite la locul de munca,sa ma contacteze pentu a ma aujuta sa-mi construiesc si eu cateva studii de caz,acestea vor fi confidentiale!!!VA multumesc si astept sa ma contactati pe adresa de mail:cristinacirstea83@yahoo.com

    0
    0

  • Ioana atanasiu pe 19 Sep 2007, 20:21
    HARTUIREA SEXUALA LA LOCUL DE MUNCA

    V-am scris despre experienta mea referitoare la hartuirea sexuala. va rog sa-mi spuneti unde gasesc parerile cititorilor. A dumneavoastra, Ioana din Constanta,

    0
    0

  • Ioana Atanasiu pe 19 Sep 2007, 17:01
    Hartuire sexuala la serviciu

    Ar trebui sa se ia masuri drastice impotriva celor care isi permit sa-si hartuiasca subalternii ori, dupa caz, subalternele. Eu am avut nesansa sa fiu hartuita la locul de munca de seful meu de birou, care era si lider de sindicat. Va imaginati ca nu aveam cui sa reclam acest lucru decat directorului institutiei, director care era o femeie. Sa nu credeti ca mi-a rezolvat problema ci, dimpotriva, m-a sfatuit sa plec din institutie, deoarece nu a reusit sa-l convinga pe seful meu direct sa ma lase in plata Domnului. Asta a fost tot, mi-am dat demisia, nu inainte de a-i spune "doamnei" ca vreau sa vorbesc la telefon cu directoarea generala, de la Bucuresti. Stiti ce-a facut directoarea mea? Dupa ce am format numarul de telefon, mi-a apasat pe furca telefonului, spunandu-mi ca generala are lucruri mai importante de facut. Acest lucru mi s-a intamplat in anul 2005, in octombrie. Domnul, stiind ca nu suport avansurile cu tenta sexuala, a inceput sa-mi ordone sa comit ilegalitati, la fel a facut si "doamna" directoare, astfel incat am plecat la demisie pe data de 7 februarie 2006. Nu cred ca cineva poate sa-i opreasca pe obsedatii sexual sa faca avansuri, sa ameninte si sa jigneasca femeile din subordinea lor. De asemenea, de atunci nu mai cred nici in solidaritatea feminina. Eu cam atat am avut de spus. Va doresc mult succes in eradicarea hartirii sexuale. A dumneavoastra, Ioana din Constanta.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod