"Desi interesul public si mediatic din ultimele luni s-a concentrat in mod special asupra gripei A(H1N1), nu trebuie sa pierdem din vedere pericolul gripei sezoniere. in anumite cazuri, gripa sezoniera poate deveni foarte severa din cauza multiplicarii excesive a virusului in organism sau a unei suprainfectii cu bacterii precum Streptococcus pneumoniae, Stephylococcus aureus sau Haemophilus infuenzae. Cel mai frecvent, acestea determina infectii pulmonare severe (pneumonii), care pot fi fatale", avertizeaza Dr. Ion Viorel Alexandrescu, Directorul Centrului National pentru Gripa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si specialist in cadrul Institutului "Ion Cantacuzino".
Una dintre solutii impotriva gripei sezoniere este vaccinarea. De asemenea, intarirea sistemului imunitar in aceasta perioada este foarte importanta. De aceea, specialistii recomanda consumul fructelor si legumelor de sezon, in stare cat mai apropiata de cea naturala, hidratarea corespunzatoare si efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat.
Gripa sezoniera poate provoca peste 500.000 de cazuri mortale
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra riscurilor gripei sezoniere care ameninta intreaga lume si implicit Romania. La nivel mondial, se estimeaza ca, anual, cazurile mortale provocate de gripa sezoniera ar putea atinge numarul de 500.000.
De TopSanatate