Gripa se poate intinde pana la sfarsitul lunii aprilie

Gripa este o afectiune sistemica care evolueaza cu o simptomatologie grava: febra peste 38 grade, dureri musculare, de articulatii, de cap, de glob ocular, tuse seaca cu simptomatologie clasica. Medi-cii avertizeaza ca nu orice raceala este neaparat gripa.
"Intre infectiile obisnuite si gripa sunt diferente majore de simptomatologie", a declarat conf. dr. Simona Ruta de la Institutul de Virusologie "Prof. dr. Stefan Nicolau".
Complicatiile care pot fi asociate gripei sunt bronsitele si pneumonia, dar si complicatiile neurologice, cum ar fi, encefalitele. Perioada de gripa este intre mijlocul lunii ianuarie si sfarsitul lunii aprilie.
Virusii gripali sunt monitorizati permanent pentru ca ei se pot modifica extrem de rapid si pot genera tulpini noi, periculoase pentru populatie.
Vaccinul trebuie modi-ficat anual in functie de tulpinile gripale care circula in teritoriu.

Avertisment OMS pentru gripa aviara

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat in legatura cu o viitoare pandemie de gripa aviara din cauza mutatiilor care s-au acumulat si care pot da nastere unui virus nou, complet diferit, pentru care populatia nu este protejata. Conf. dr. Simona Ruta a precizat ca gripa aviara are un potential mare de pandemie, dar deocamdata nu se ia de la om la om. In cazul imbolnavirilor la om, cazurile s-au inregistrat ca urmare a infectarii de la gaini, deoarece bolnavii nu au respectat conditiile de igiena, au venit in contact direct cu pasarile infectate si chiar au consumat carnea acestora.


Inmultirea virusilor

Conf. dr. Ruta a spus ca in ultimii 20 de ani asistam la o inmultire a virusilor, unii se dezvolta in anumite teritorii geografice si provin de la animale, determinand frecvent boli foarte grave. Alti virusi provin de la insecte (tantari); cu astfel de cazuri s-a confruntat si Romania in anul 1996, cand a fost o epidemie de meningita provocata de virusul West Nile. In cadrul Institutului de Virusologie se fac cercetari in domeniul virusilor gripali si de aceea exista o colaborare cu spitalele de boli infectioase. Conf. dr. Ruta a mai precizat ca programele de cercetare fundamentala vizeaza in mod deosebit supravegherea tulpinilor de virusi gripali, cercetari privind diferentierea dintre tipul uman de virus si cel animal, descifrarea bazei moleculare, a diferitelor patologii.
Aici isi desfasoara activitatea si Centrul National pentru Viroze Respiratorii, care - alaturi de Institutul Cantacuzino - este mebru Flu Net. Institutul acorda consultanta de specialitate atat centrelor medicale, cat si populatiei pentru diagnosticarea unor viroze respiratorii, dispunand de tehnici rapide pentru precizarea cauzei.

Vaccinul antigripal pentru anul viitor are doua tulpini noi

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2006-2007 are doua tulpini noi, formula fiind aleasa de expertii OMS dupa ce au fost analizate tulpini din intreaga lume, inclusiv Romania. OMS recomanda producatorilor ca vaccinul pentru sezonul viitor sa contina urmatoarele virusuri: A/Noua Caledonie (H1N1), A/Wisconsin (H3N2), B/Malaysia.
Virusurile care intra in compozitia vaccinului gripal reprezinta variantele selectate ale tipurilor si subtipurilor care ar putea determina epidemii (doua subtipuri de tip A - H3N2 si H1N1 - si un altul de tip B). In centrele regionale sunt realizate o serie de analize antigenice si genetice aprofundate, care urmaresc depistarea unor tulpini cu modificari de structura ce ar putea avea un potential epidemic.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod