Grasimea si depresia - factori de risc cardiovascular

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, sarbatorita pe 24 septembrie, Federatia Mondiala a Inimii si partenerul sau, Sanofi Aventis, incurajeaza pe toata lumea, in cadrul campaniei "Forma Natiunilor", sa isi masoare circumferinta abdominala, ca o masura simpla si usoara de evaluare a riscului de boli cardiace si diabet. Originea etnica si sexul influenteaza circumferinta abdominala. Pentru persoanele din Romania, femeile au un indice de 80, iar barbatii unul de 94; aceste masuratori sunt valabile pentru populatia intregii Europe.
In cazul in care acest indice este depasit, este recomandata prezentarea la medic, pentru a face analizele specifice bolilor cardiovasculare si diabetice. Pentru a masura circumferinta abdominala este bine sa fie respectati urmatorii pasi: scoateti bluza si desfaceti centura; pozitionati ruleta/centimetrul la jumatatea distantei dintre marginea superioara a soldului si marginea inferioara a cutiei toracice; cand efectuati masuratoarea, abdomenul trebuie sa fie relaxat si sa expirati; notati valoarea masurata si mai ales tineti cont de ea! Ancheta privind gradul de informare si de intelegere a riscurilor cardiovasculare, efectuata la nivel mondial (16.000 de persoane din 27 de tari) a avut rezultate surprinzatoare.
Studiile acesteia au indicat faptul ca oamenii sunt preocupati in primul rand de greutatea lor si nu de locul in care grasimea se depunde in exces. "Trebuie sa facem un pas inainte si sa includem masurarea circumferintei abdominale alaturi de masurarea celorlalti factori de risc. Acesta reprezinta un indicator foarte important al riscului cardiovascular", spune dr. Sidney Smith, presedinte al Consiliului Consultativ Stiintific al Federatiei Mondiale a Inimii. Nu numai depunerile de grasimi pot fi un semnal de alarma, ci si depresia.
Una dintre sesiunile Congresului National de Cardiologie, "Factori de risc – abordarea traditionala si nontraditionala", sustinuta de prof. D. D. Ionescu, a vorbit despre rolul depresiei in cardiopatia ischiemica: "Dovezile existente pana in prezent sustin clar ideea ca depresia este un factor de risc deloc neglijabil in privinta morbiditatii, dar si a mortalitatii cardiovasculare, ca sa nu mai vorbim de calitatea vietii, incadrarea in familie si societate, eficienta profesionala si altele."
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod