Gaselnita stupida si criminala: Sange in loc de aspirine



Spitalele din Romania nu mai au bani pentru medicamente si materiale sanitare. Hematologii sustin ca aceasta criza financiara i-a determinat pe medici sa solicite cantitati nejustificate de sange, acestia utilizand transfuziile in locul tratamentelor.

„In spitale nu se mai gaseste nimic si acesta nu este un secret. Medicii le dau bolnavilor sange in loc de medicamente, probabil ca sa le creeze pacientilor senzatia ca s-au ocupat de ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care solicitarile de sange sunt exagerat de mari“, a declarat dr. Mihaela Hoinarescu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti. Afirmatia a fost facuta ieri cu prilejul unei dezbateri pe tema donatorilor benevoli de sange. Hematologii prezenti la eveniment au subliniat ca exista discrepante mari intre cantitatile de sange solicitate de diverse spitale pentru aceeasi interventie chirurgicala.
„Pentru o protezare de sold, ni se solicita de la doua unitati de sange pana la 10 unitati. La o operatie pe cord deschis, Targu Mures ne cere doua unitati, iar Fundeniul ne solicita 10 unitati. Oricum, medicii trebuie sa stie ca transfuziile nu au risc zero, iar transfuziile masive conduc la mari perturbari in organism“, a afirmat dr. Florentina Vladareanu, director al Institutului National de Hematologie. Anual, in Romania se recolteaza 370.000-380.000 unitati de sange, desi necesarul ar fi de 450.000-500.000 de unitati. Cererea de sange a crescut foarte mult in ultimii ani, cele mai mari consumatoare fiind specialitatile cardiovasculare, transplantul, oncologie, dar si numeroasele accidente de circulatie. „Este nevoie de o schimbare a mentalitatii in privinta donarilor benevole de sange.
Altfel nu vom putea respecta niciodata recomandarea Uniunii Europene de a renunta la recompensele pentru donatori. Biserica ar trebui sa se implice in actiunile de promovare a donarilor de sange, dar, din pacate, de 16 ani, au refuzat orice fel de comunicare. Nici Crucea Rosie nu se implica, desi in statutul organizatiei, in primul paragraf, scrie ca sustin donarile de sange. Ni se raspunde mereu ca sunt in reorganizare. In plus, noi nu facem parte din fundatiile agreate de Guvern, desi suntem singura de acest gen din tara. Din pacate, fara sprijin financiar, nu o sa reusim sa facem mare lucru. Este nevoie de sange, iar lumea ar trebui sa constientizeze acest lucru si sa vina sa doneze sange“, a precizat Antoaneta Bugner, psiholog al Institutului National de Hematologie si presedinte al Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange.

Unitatile sanitare, in dificultate
Referitor la criza de medicamente si materiale sanitare din spitale, fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii si actual consilier prezidential pe probleme de sanatate, Virgil Paunescu, a recunoscut ca aceasta chiar exista si este foarte grava.
„Nu stiu daca medicii folosesc sangele in locul tratamentelor, dar va pot spune ca spitalele traverseaza o reala criza financiara. Principala cauza este majorarea si sporurile salariale acordate personalului medical, fara o suplimentare a fondurilor spitalelor. Astfel, fondurile de salarii au fost majorate cu 20%, ajungan-
du-se ca banii pentru salarii sa reprezinte 80% din bugetul spitalului. Pana acum, procentele erau de 60% pentru salarii, 20% pentru medicamente si materiale sanitare si 20% pentru utilitati. Practic, fondurile de salarii au mancat fondurile pentru medicamente si materiale sanitare, pentru ca utilitatile trebuie neaparat platite. Casele de asigurari au incheiat contracte cu spitalele pe un anumit buget, care nu a mai fost marit dupa ce ministrul Nicolaescu a decis majorarea salariilor“, ne-a declarat Virgil Paunescu.

„Din pacate, pana anul viitor, cand se vor stabili noile bugete, spitalele nu vor putea iesi din aceasta criza financiara“.

Virgil Paunescu, consilier prezidential pe probleme de sanatate

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod