Finantari ambigue pentru analize de computer tomograf si RMN

Costurile serviciilor de inalta performanta dau dureri de cap asiguratilor

Pacientii care efectueaza examene de inalta performanta, cum ar fi computer tomograf (CT) sau Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN), trebuie sa plateasca din buzunar costul investigatiilor. Pretul unui CT este in jur de un milion de lei vechi, iar un RMN (cu substanta de contrast) - circa cinci milioane de lei vechi. Legea prevede ca asiguratii care au bilete de trimitere si cei internati sa nu plateasca investigatiile. In realitate, unii beneficiaza de gratuitate, iar altii scot bani din buzunar. Pentru eliminarea acestei ilegalitati, modalitatea de decontare a acestor servicii de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa fie schimbata.
Comisia de Radiologie a Ministerului Sanatatii si Societatea de Radiologie si Imagistica din Romania au inaintat conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate propuneri pentru tarifele maximale ale serviciilor de inalta performanta. "Nici pana in ziua de azi nu am primit un raspuns. Tarifele sunt cele reale. De exemplu, pentru un CT cerebral costul real este echivalentul a 22 de euro. CNAS deconteaza aproximativ 530.000 de lei, deci sub 15 euro. La fiecare examen facut, spitalul pierde opt euro pentru un pacient. Cu alte cuvinte, ne bagam singuri in faliment. Indiferent daca esti furnizor de stat sau privat sunt aceleasi costuri. Nu exista o politica corecta de decontare a serviciilor paraclinice de catre CNAS", a declarat prof. dr. Gheorghe Iana, seful Comisiei de Radiologie a Ministerului Sanatatii. Mai mult decat atat, exista si situatia paradoxala in care bolnavii din Olt sau Valcea, de exemplu, unde nu exista RMN, sunt trimisi la spitalele din alte judete. Acestea sunt obligate sa interneze cazurile sau bolnavii sa achite investigatia. Astfel, decontarile sunt facute de casele teritoriale de asigurari de sanatate care au incheiat contracte cu furnizorii pentru aceste servicii.
Cu alte cuvinte, nu exista o baza legala ca CJAS sa incheie contracte cu furnizorii din alte judete.

Ce sunt CT si RMN

In CT se lucreaza cu raze X, iar in RMN - cu interferenta dintre un camp magnetostatic si unul de radiofrecventa. CT permite investigarea unei plaje patologice de interes larg. RMN este un examen de precizie care ofera informatii tintite pe un anumit segment, organ. Procesarea imaginilor este foarte laborioasa.
Dr. Adina Chirita, de la Clinica de Radiologie si Imagistica a Spitalului Universitar Bucuresti, ne-a declarat ca "cele doua metode au contraindicatii si limite. CT este bine sa se evite la copii si este contraindicat la femeile insarcinate. Pentru bolnavii cu insuficiente (hepatice, renale) este contraindicata administrarea substantei de contrast. In cazul RMN - este contraindicata la persoanele care au implanturi metalice sau la pacientii cu claustrofobie. O investigatie dureaza intre 10 si 40 de minute, in cazuri rare chiar si o ora".

Pretul real, in jur de 300 de euro

"Pentru un pacient oncologic, screeningul presupune patru examene: cap, torace, abdomen si pelvis. Pentru fiecare segment costul mediu este

in jur de 50 de euro. Cu substanta de contrast, pretul este si mai mare: intre 80 si 100 de euro. Costul real al unui bilant oncologic complet este de aproximativ 300 de euro", a spus prof. dr. Gheorghe Iana. Mai mult, medicii afirma ca aceste tarife stabilite de CNAS sunt neactualizate de ani de zile, chiar din 2002. Atunci au fost facute licitatii centralizate de catre Ministerul Sanatatii, in care s-a achizitionat aparatura de inalta performanta. "Nu s-a tinut seama de pretul de amortisment, de service-ul care nu a fost introdus in tarif. In aceste conditii, trebuie sa facem contract cu CJAS, iar instalatiille trebuie sa aiba autorizatie de functionare si service.
Acoperirea costurilor se face tot de la spital. De exemplu, la Spitalul Coltea avem trei sectii puternic consumatoare de investigatii imagistice, pentru ca 60% este patologie oncologica. Daca eu lucrez la aceste preturi voi baga spitalul in faliment. Pentru anumite explorari, tubul aparaturii se consuma repede. 50% din urgente sunt traumatismele. De exemplu, la Spitalul Bagdasar, se consuma doua tuburi pe an. O piesa costa 40.000 de euro. Noi am propus niste tarife fata de cele publicate in normative care sunt cu 20-30% mai mari, perfect justificate", a mai precizat profesorul Zaharia.

Coplata este necesara?

Specialistii considera ca, in legislatie, CNAS trebuie sa introduca clar procentul pe care CNAS poate sa-l suporte. De exemplu, daca investigatia costa 50 de euro, casa suporta 30% sau cat considera, iar restul sa fie o coplata. "Nu se poate ca pentru un pacient sa fie gratuitate, iar pentru altul nu. Banii trebuie sa urmeze bolnavul si nu centrul medical. Pacientul are un bilet de trimitere securizat, el se duce sa-si faca examenul unde considera. La sfarsitul lunii se pot strange dublurile pentru documentele depuse de pacientii examinati, se trimit la CNAS si astfel se pot deconta. Este simplu", considera seful comisiei ministeriale.

Cand ar trebui sa platim

Medicii spun ca pacientul trebuie sa plateasca integral costul serviciilor de inalta performanta in doua cazuri: la cerere sau daca nu vrea sa-si astepte randul la programare.
CNAS a precizat ca "pacientul din ambulatoriu plateste aceste investigatii daca se prezinta fara bilet de trimitere la laborator, daca investigatia se face la cerere sau daca nu este asigurat". Realitatea dovedeste ca si in aceste cazuri, dar si cand are bilet de trimitere, asiguratul scoate bani din buzunar. De exemplu, un RMN cu substanta de contrast costa circa 5 milioane de lei vechi, iar unul fara - 3 milioane de lei.


Pozitia CNAS

Cristian Vladescu, presedintele CNAS, ne-a precizat ca "principala noutate pentru 2007 in privinta finantarii acestor servicii este cresterea tarifelor cu 4,5%. Pentru a nu exista interpretari contradictorii in privinta tarifelor, in normele contractului-cadru pe acest an s-a facut o detaliere a tipurilor de RMN decontate. Intregul buget pentru serviciile medicale

paraclinice a fost majorat cu 15%. Conform Legii 95/2006, stabilirea tarifelor maximale pentru serviciile medicale este atributul Ministerului Sanatatii si nu al CNAS. CNAS stabileste doar tarifele de decontare a serviciilor medicale. Pentru investigatiile de laborator, tarifele decontate de CNAS au fost majorate cu peste 40% la inceputul anului 2005".
De asemenea, potrivit CNAS: "Decontarea investigatiilor de inalta performanta, ca si a oricaror alte servicii medicale paraclinice, este facuta pe baza numarului de analize efectuate de fiecare laborator aflat in contract cu casele teritoriale de asigurari de sanatate. Altfel spus, decontam fiecare analiza in parte, in limita volumului de analize prevazut in contractul dintre laborator si casa de asigurari si in limita tarifului de decontare. Decontarea serviciilor medicale paraclinice nu poate fi facuta "per pacient" deoarece un pacient poate avea prescrise de medic, pe acelasi bilet de trimitere, mai multe analize de tipuri si cu costuri diferite. De asemenea, numarul si tipul analizelor prescrise difera si de la un pacient la altul, in functie de suspiciunea de diagnostic".

Situatia in tara

Din datele Ministerului Sanatatii in Romania sunt 56 de CT si 10 RMN.
Judetele unde se gasesc CT sunt: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vrancea, Bucuresti; aparatura RMN - Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Timis, Bucuresti.

Exemple de tarife

Tariful maximal (lei noi) stabilit de CNAS in comparatie cu cel propus de specialisti:
- CT craniu cu substanta de contrast - 239,24 lei, propus - 264,80 lei
- CT regiune gat cu substanta de contrast - 249,56 lei, propus - 264,80 lei
- CT abdomen fara substanta de contrast: 108,62, propus - 152,80
- CT pelvis fara substanta de contrast: 56,41 lei, propus - 112,40
- RMN abdominal nativ: 290,75, propus - 420 lei
- RMN cerebral nativ cu contrast: 455,52 lei, propus - 626 lei etc.


Faliment sau ilegalitate?

Prof. dr. Constantin Zaharia, presedintele Societatii de Radiologie si Imagistica si seful Clinicii de Radiologie - Imagistica Medicala a Spitalului Coltea, a explicat consecintele: "Aceste investigatii sunt gratuite prin lege pentru bolnavii de cancer. Dar ce fac cu acest pacient care vine, de exemplu, din judetul Olt? Ori ii fac RMN si intru in faliment, ori il pun sa plateasca si intru in ilegalitate. Costurile acestor interventii sunt foarte mari".

Problema ambulatoriului

Profesorul Iana: "Zilnic, la Spitalul Municipal sunt 40-45 de pacienti care au nevoie de investigatii. Plata se face pe caz rezolvat. "Daca este o urgenta si vine la camera de garda, costul se achita de spital. Este o problema pe care ministrul Sanatatii incearca s-o reglementeze, prin preluarea cheltuielilor pentru unitatile de primire-urgente. Dar asta nu rezolva problema ambulatoriului", a subliniat prof. dr. Iana.