1 din 4 adulţi cu vârsta de peste 40 de ani dezvoltă fibrilaţie atrială pe parcursul vieţii lor. Specialiştii avertizează că persoanele cu fibrilaţie atrială sunt de cinci ori mai predispuse riscului de accident vascular cerebral.
Peste 6 milioane de europeni suferă de fibrilaţie atrială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, estimându-se că prevalenţa bolii se va dubla în următorii 50 de ani, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte. Extrapolând datele la nivelul României, un număr estimat de 200.000 de persoane suferă de fibrilaţie atrială (FA).
Fibrilaţia atrială determină o creştere de 5 ori a riscului de accident vascular cerebral (AVC), unu din cinci evenimente de AVC fiind atribuite acestei aritmii, cu un risc mai mare de mortalitate decât AVC de altă cauză.
Până la trei milioane de persoane la nivel mondial suferă un AVC datorat FA în fiecare an. Accidentele vasculare cerebrale cauzate de FA pot fi deosebit de periculoase, deoarece cheagurile sunt adesea foarte mari, blocând circulaţia sângelui prin vasele importante către creier. Spre deosebire de evenimentele de AVC de altă cauză, consecinţele sunt mult mai severe şi mai invalidante, cu probabilitate crescută de deces: 25% în prima lună şi 50% în primul an. Rata de invaliditate permanentă a celor rămaşi în viaţă este de 60%.
„Deşi, de peste o jumătate de secol, există resurse terapeutice pentru prevenirea accidentului vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială (antivitaminele K), din cauza riscurilor de hemoragie severă legată de această medicaţie ca şi a dificultăţilor de monitorizare, aproape jumătate din pacienţii cu fibrilaţie atrială la risc de AVC nu primesc acest tratament”, a declarat Prof. Dr. G. A. Dan, Profesor Universitar de Medicină Internă şi Cardiologie, Şef al Secţiei de Cardiologie, de Proceduri Cardiovasculare de Diagnostic şi al Unităţii de Aritmologie a Spitalului Universitar Colentina Bucureşti.
Principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral în FA sunt atacul ischemic tranzitoriu, accidentul vascular cerebral sau tromboembolismul în antecedente, respectiv vârsta şi modificările structurale ale inimii. Factorii de risc relevanţi clinic, dar care nu sunt majori sunt: insuficienţa cardiacă, hipertensiunea, diabetul zaharat, sexul feminin, vârsta între 65-74 de ani şi boala vasculară.
Comentarii (1)
e foarte important sa prevenim sau macar sa tinem sub control afectiunile cardiovasculare. eu am suferit un infarct miocardic anul trecut. norocul meu a fost ca sunt din brasov si am ajuns in urgenta la unul dintre cele mai bune spitale specializate pe afectiuni ale inimii, la clinicco, daca ati auzit.…
Posteaza comentariu