Practic, articolul urmator din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic" din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii: "Art. 6. - Prin exceptie de la prevederile art. 158 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, unitatile publice sau private autorizate de Agentia Nationala de Transplant sau de Ministerul Sanatatii Publice pot obtine profit pentru organizator" - este eliminat, ceea ce foarte probabil va conduce la sistarea procedurilor de reproducere umana asistata medical in clinicile care se autofinanteaza.
Daca in cele mai multe dintre tarile Uniunii Europene exista politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajuta cuplurile infertile sa poata avea copii sunt finantate din bugetul asigurarilor sociale, constatam ca in Romania cuplurilor infertile, carora oricum statul roman nu le oferea nici un ajutor, acum li se blocheaza accesul la proceduri pana si in clinicile la care erau dispusi sa plateasca.
SOS Infertilitatea si-a exprimat public pozitia de condamnare ferma a practicilor de comercializare de ovocite descoperite recent in anumite clinici si a subliniat inca o data, in acel context, cat de mare nevoie are Romania de o lege in domeniul atat de sensibil al reproducerii umane asistate medical unul din obiectivele pentru care Asociatia militeaza.
O consecinta foarte probabila a respectarii acestui ordin va fi dezvoltarea la o scara si mai larga a apelarii la clinicile de fertilizare din strainatate. Astfel, salariile si creditele bancare ale cuplurilor infertile din Romania vor constitui profitul clinicilor din strainatate de pilda, din Ungaria, (unde, de altfel, cetatenii maghiari beneficieaza de cinci tentative de fertilizare in vitro gratuite, platite de catre asigurarile de sanatate la care cotizeaza).
SOS Infertilitatea va protesta oficial pe langa Ministerul Sanatatii cerand anularea in regim de urgenta a acestui ordin. De asemenea, se solicita crearea in Romania a unui cadru legislativ coerent, care sa impiedice excesele si experimentarile in domeniul reproducerii umane asistate medical si elaborarea de politici publice din partea Ministerului Sanantii in domeniul infertilitatii, care sa asigure dreptul de accces la tratament pentru cuplurile infertile.