Fereste-te de gripa si vaccineaza-te!

Specialistii in sanatate publica declara ca, pana in acest moment, nu a debutat circulatia de virusuri gripale pe teritoriul Romaniei, dar exista un numar crescut de cazuri de infectii respiratorii si pneumonii determinate de alte etiologii (adenovirusuri, rinovirusuri, virusul sincitial respirator, virusuri paragripale).

In perioada 13 -19 octombrie 2008, au fost raportate 54.091 cazuri IACRS (infectii acute respiratorii superioare), din care 3,5% cazuri au fost internate(3,5 %) si 16.078 cazuri de pneumonii, din care  16,7% cazuri au fost internate. Nu au fost inregistrate decese prin pneumonie, infectii respiratorii superioare sau gripa.

Ca in fiecare an, si in acest an, Ministerul Sanatatii Publice a demarat o ampla campanie de vaccinare antigripala gratuita. Pentru acest lucru MSP a achizitionat peste 3 milioane de doze de vaccin antigripal.



La nivel national s-a realizat, in perioada de 8 -19 octombrie 2008,  vaccinarea unui numar de 637.917 persoane, din grupele de risc stabilite de MSP, din care:

  • 5.427 vaccinari la grupa de varsta –  0- 4 ani;
  • 25.217 vaccinari la grupa de varsta –  5- 14 ani;
  • 275.812 vaccinari la grupa de varsta – 15-64 ani;
  • 331.461 vaccinari la grupa de varsta  > 65 ani.

Persoanele catagrafiate de medicii de familie in grupele la risc au fost vaccinate antigripal intr-un procent de aproximativ 17%.


Recomandari pentru populatie in perioada rece:
1. Vaccinarea antigripala. Actiunea de vaccinare gratuita a populatiei va continua pana la sfarsitul lunii decembrie, si in acest sens recomandam tuturor persoanelor care nu au beneficiat de vaccinare sa se prezinte la medicul de familie in perioada care urmeaza. Trebuie retinut faptul ca vaccinul ne protejeaza de gripa si mai ales de complicatiile acesteia, atat in acest sezon cat si in sezonul rece urmator;
2. Mentinerea regulilor de igiena individuala: spalarea mainilor, stranut si tusit in batista;
3.
Evitarea aglomeratiilor si stationarii timp indelungat in frig;
4. Evitarea contactului cu persoanele bolnave;
5. Folosirea batistei personale pentru a nu imbolnavi pe cei din jur;
6. Aerisirea incaperilor si a locurilor de munca;
7. Prezentarea la medicul de familie la primele semne de boala in cazul persoanelor la risc pentru gripa si evitarea automedicatiei;
8. Evitarea utilizarii antibioticelor fara recomandarea medicului; Antibioticele nu trateaza gripa sau infectiile respiratorii si nu impiedica transmiterea virusurilor de la o persoana bolnava la alta;
9.
Alimentatie corespunzatoare si consumul de fructe si legume bogate in vitamine;
10. Imbracaminte corespunzatoare sezonului.