"Marketingul industriei de tutun pune in pericol femeile", este tema aleasa de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru Ziua Mondiala Antifumat.
Femeile au devenit o tinta predilecta pentru campaniile de publicitate la tigari, iar companiile care au ca tinta femeile creeaza o legatura falsa intre fumat si frumusetea, libertatea si puterea feminina, valori extrem de atractive mai ales pentru femeile tinere. Pe langa numeroasele afectiuni asociate cu fumatul, o femeie trebuie sa fie constienta de faptul ca fumatului in timpul sarcinii este deosebit de periculos. ”Daca in mod obisnuit un nefumator poate alege sa se indeparteze de cei care fumeaza in preajma lui, fatul nu are aceasta optiune.
Fumatul in timpul sarcinii poate duce la avort spontan, greutate mica la nastere si chiar malformatii”, a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti in cadrul conferinte organizate cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat.
Riscul de cancer creste proportional cu numarul tigarilor fumate
Ttabagismul are toate sansele sa devina principala cauza de morbiditate si mortalitate din lume in urmatorii ani. "Riscul de cancer pulmonar creste proportional cu numarul de tigari fumate si durata fumatului", a declarat prof. univ.
Conform statisticilor, cei mai afectati de viciu sunt barbatii cu varste intre 15 si 24 de ani, in jur de 34,5% dintre acestia fumand zilnic. In schimb, prevalenta fumatului in randul femeilor este crescuta in randul femeilor tinere (grupa de varsta 15 – 24 de ani) - 27,9% comparativ cu media de 21,9%. Varsta mica a femeilor fumatoare reprezinta un semnal de alarma intrucat impactul asupra sanatatii acestora odata ajunse la maturitate este major, mai ales daca nu renunta la acest viciu.
Posteaza comentariu