Examinari gratuite cancer la san

Femeile din mediul rural beneficiază de examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

În luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul la sân.
Campania ”Nu am făcut destul”, aflată deja la a treia ediție, este derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Dintre cele 1.025 femei examinate în 2015, pentru 8,5% dintre ele au fost recomandate investigaţii suplimentare.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile. Chiar dacă s-au înregistrat scăderi semnificative ale deceselor cauzate de cancerul de sân în Europa, în perioada 2000-2010, procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră (36%) este încă mai mare decât media europeană (29%).

Cu toate acestea, cancerul de sân este o boală tratabilă și vindecabilă, însă doar atunci când medicul îl depistează din timp și pacienta urmează tratamentul prescris. Așadar, palparea lunară corectă a sânilor și vizita periodică la medicul specialist pot face diferența dintre o boală fatală și una tratabilă.

În perioada octombrie-decembrie 2015 a avut loc cea de-a cincea ediție a campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer.
Pentru al doilea an consecutiv, s-a desfășurat și o caravană în cadrul căreia 1.025 femei din șapte județe au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor.

„Rezultatele acțiunii desfășurate anul trecut au fost îngrijorătoare. Din totalul de 1.025 femei examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sânilor, 83,7% nu își făcuseră niciodată un control specializat și doar 37% dintre ele își autopalpau sânii lunar. De asemenea, 4,78% dintre femeile care au beneficiat de consultul medical al sânilor aveau un istoric de cancer de sân în familie. Depistarea problemelor la timp poate duce la prevenția apariției cancerului de sân de aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la sân este esențială. Chiar dacă problema este cât se poate de personală, instituțiile specializate pot și trebuie să susțină prevenția instalării bolii.”, accentuează Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.


Ediția din acest an a caravanei la sate completează eforturile depuse până acum în celelalte două ediții ale campaniei. Prin aceste inițiative, FABC, cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților de la Medicină București (SSMB), își propune să convingă femeile să meargă la medic constant, astfel încât să poată preveni instalarea bolii și, atunci unde e cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

Primele examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân vor avea loc în perioada 15-16 octombrie, în județul Gorj, în localitățile Glogova, Samarinești, Sivilești și Cătunele. Săptămâna viitoare, în perioada 22-23 octombrie, caravana va ajunge în județele Vâlcea (în comuna Șușani) și în Brașov, în comuna Prejmer și în comuna Tărlungeni. În județele Mehedinți și Olt caravana ajunge în ultimul sfârșit de săptămână din luna octombrie. Și femeile din comunele Gogoșu, Godeanu (jud.
Mehedinți) și Optași (jud. Olt) vor beneficia de examinări gratuite.
De asemenea, echipele formate din membrii FABC și voluntarii din Societatea Studenților din Medicină București (SSMB) vor efectua consultațiile gratuite la sân pentru femei, precum și măsurători de glicemie, tensiune, electrocardiograme, consultații oftalmologice și pulsoximetrie, pe care le pot face și bărbații. Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Ce trebuie să știi:

  • Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere.
  • Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer.
  • Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom.

Recomandări importante în prevenție:

  • Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui sa își examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual.
    Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
  • Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
  • Mamografia. Dupa vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod