Orice exces alimentar va poate strica Sarbatorile de iarna. In aceasta perioada, medicii recomanda cumpatare in ceea ce priveste alimentatia.
Alimentatia trebuie
sa fie cat mai diversificata
Dupa perioada de post, organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, cum ar fi carnea de porc sau alte produse de sezon (carnati, caltabos, slanina sau toba). Aceste preparate trebuie consumate in cantitati moderate si in nici un caz la masa de seara, spun medicii. Este bine ca alimentele sa nu fie prajite, ci preparate mai sanatos, prin fierbere, la gratar sau prin coacere la cuptor.
Prin continutul crescut in zahar, grasimi si chiar sare, dulciurile si produsele de patiserie reprezinta factori de risc pentru diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate, iar din acest motiv consumul acestora trebuie limitat.
Medicii mai spun ca nici consumul de alcool nu trebuie sa fie exagerat. Se recomanda ca, in aceasta perioada, alimentatia sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g de paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (minimum 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 litri pe zi (apa sau ceaiuri neindulcite).
Pancreatita acuta este boala Sarbatorilor
Una dintre cele mai frecvente afectiuni in aceasta perioada este pancreatita acuta. ,Schimbarea brusca a alimentatiei poate duce la aparitia pancreatitei acute. Pancreatita acuta apare mai frecvent la persoanele gurmande, sedentare, obeze, la consumatorii de alcool si la pacientii cu afectiuni ale vezicii biliare, in special cu litiaza veziculara. Totusi, nimeni nu este ferit de aceasta afectiune", ne-a declarat conf. dr. Sorin Simion, seful Clinicii de Chirurgie Generala si directorul Spitalului Colentina din Capitala.
La primele semne, cum ar fi balonarea si durerea difuza in abdomenul superior si inferior, pacientul ar trebui sa se adreseze unui medic.
Posteaza comentariu