Un extract din floarea de hibiscus previne oxidarea colesterolului "rau" (LDL) care contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare, conform unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori din Taiwan
Daca experimentele efectuate in laborator vor putea fi testate si pe animale, expertii sugereaza ca "suplimentele de antocianina din florile de hibiscus pot fi considerate un potential scut protector impotriva bolilor cardiovasculare".
Extractul de hibiscus, deja folosit pentru culoarea si aroma data bauturilor contine cativa dintre antioxidantii vinului rosu: flavonoizi, polifenoli si antocianine, recunoscuti pentru proprietatile lor benefice.
"Colesterolul LDL se acumuleaza in cazul leziunilor aterosclerozei si numeroase dovezi indica faptul ca un rol important in aparitia acestei boli este tocmai aceasta modificare oxidativa a colesterolului rau", explica Yun-Ching Chang, coordonatorul studiului.
ApoB este principala apolipoproteina din colesterolul LDL si este responsabila de transportul colesterolului spre tesuturi. In concetratie ridicata determina formarea placilor ateromatoase, desi mecanismul de functionare nu este foarte clar.
Expertii au evidentiat ca efectele depind de dozele administrate. Astfel incat o doza de 0,25; 0,5 si 1 miligram de antocianina din hibiscus reduce oxidarea LDL-colesterolului cu 13, 56 si respectiv 75%.
Studii mai detaliate sunt necesare inainte de a preciza cu certitudine ca antocianina din hibiscus afecteaza oxidarea LDL-colesterolului si reduce riscul de ateroscleroza.
Posteaza comentariu