Extirparea ovarelor poate sa creasca riscul de mortalitate

Femeile mai tinere (sub 45 de ani) care au trecut printr-o operatie de extirpare a ovarelor ar trebui sa ia in considerare terapia cu estrogen, potrivit unui nou studiu

Expertii de la Clinica Mayo au descoperit ca persoanele care nu au urmat aceasta terapie prezinta un risc crescut de deces comparativ cu celelalte care au adoptat terapia. Multe femei care provin din familii cu risc au decis sa recurga la o operatie de extirpare a ovarelor pentru a impiedica dezvoltarea unor boli precum cancerul.
Cu toate acestea, expertii au inceput sa-si puna semne de intrebare daca este indicata terapia cu estrogen dupa operatie. Potrivit unor specialisti, aceasta cercetare a aratat ca estrogenul poate sa aiba efecte benefice, dar si riscante in functie de varsta persoanei: are un rol protector la o varsta tanara si unul daunator la o varsta inaintata. "Studiul ne demostreaza ca estrogenul in cazul femeilor sub 45 de ani este important pentru mentinerea sanatatii. Acesta este un hormon complex care interactioneaza in organism", sustine Dr.
Bobbie Gostout, implicat in studiul de fata. Descoperirile au scos la iveala faptul ca femeile care au suferit o operatie in urma careia le-au fost extirpate ambele ovare (pana la varsta de 45 de ani) sunt mult mai expuse decesului, din varii motive. De asemenea, o mortalitate crescuta este intalnita si in cazul femeilor care nu au beneficiat de o terapie cu estrogen pana la varsta de 45 de ani. Cu toate ca extirparea ambelor ovare pana la varsta de 45 de ani este asociata cu un risc ridicat de a deceda, totusi nu este deloc clar daca acest lucru cauzeaza moartea sau stimuleaza alti factori care ar putea conduce la moarte.
In urma studiuluil s-a scos in evidenta faptul ca acest pericol nu apare in cazul femeilor care au extirpat un singur ovar, indiferent de varsta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod