Evenimentul este finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2006 - Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sanatate mintala si dezinstitutionalizarea persoanelor cu probleme de sanatate mentala si Federatia Internationala SOFT.
Conferinta se focalizeaza pe transferul de cunostinte si informatii referitoare la incluziunea sociala a persoanelor adulte cu autism. Se va acorda atentie speciala Romaniei, unde serviciile comunitare de sprijin pentru persoane adulte cu autism sunt practic inexistente: odata ce au implinit varsta de 18 ani, tinerii adulti cu autism isi pierd diagnosticul.
Guvernantii trebuie sa inteleaga ca au obligatia de a asigura respectarea drepturilor tuturor cetatenilor, inclusiv a adultilor cu autism. In timp ce in SUA, de exemplu, autismul este o prioritate asumata explicit de presedentie, fiind singura dizabilitate prezentata in mod special, in Romania, familiile persoanelor adulte cu autism isi duc singure povara, ignorate de autoritati. E timpul schimbarii si in Romania! Adultii cu autism au nevoie de sprijin de-a lungul intregii vieti, in diferite domenii: locuire, angajare in munca asistata si oportunitati de angajare, acces la educatie permanenta si servicii sociale.
Conferinta de la Timisoara va propune in acest sens o abordare complexa a problematicii persoanelor cu autism ajunse la maturitate, aducand aportul pretios al unor specialisti de renume din Marea Britanie, Franta, Olanda, dar si din tarile Est Europene.