Dusmanul din aparatul de aer conditionat



Apa rezultata din functionarea aparatelor de aer conditionat poate provoca adevarate epidemii de boli respiratorii. Specialistii avertizeaza autoritatile ca trebuie sa impuna montarea unor dispozitive care sa colecteze si dezinfecteze aceast reziduu periculos pentru sanatatea publica. Cercetatorii atrag atentia ca numarul ingrijorator de romani cu boli respiratorii (faringita, laringita, rinita, viroze respiratorii etc.) ar putea fi cauzat de folosirea necorespunzatoare a instalatiilor de climatizare.

Mirosuri neplacute

"Cercetarile stiintifice efectuate in ultimii ani pe plan mondial au demonstrat, cu certitudine, ca intr-o serie de componente ale aparatului de aer conditionat, din cauza umiditatii si temperaturii ridicate, se dezvolta agenti patogeni cu mare capacitate de contaminare pentru oameni.
Astfel, genereaza diverse afectiuni ale aparatului respirator: pneumonii, bronsite, diferite viroze etc.
Concomitent cu dezvoltarea agentilor patogeni, in unele zone umede ale aparaturii si instalatiilor de climatizare se dezvolta mirosuri neplacute, generate, in special, de produsele rezultate din procesele metabolice ale microorganismelor respective", ne-a declarat dr. ing. Nicolae Luta, cercetator stiintific principal ICECHIM Bucuresti.

Pneumonia mortala

Cercetarile stiintifice, de data relativ recenta, au mai demonstrat ca instalatiile de climatizare pot provoca boli cu final letal, asa cum este pneumonia provocata de bacteria Legionella. Pe plan mondial s-au inregistrat numeroase cazuri de decese umane din cauza contaminarii cu Legionella pneumophilia. "Se impun, cu necesitate, dezinfectia si igienizarea periodica a instalatiilor de aer conditionat si climatizare.
Pe plan international s-au efectuat si continua sa se desfasoare si in aceasta perioada ample cercetari stiintifice in scopul realizarii de preparate cu larg spectru microbiocid (care sa distruga toti agentii patogeni ce se dezvolta in instalatiile de aer conditionat), cu ajutorul carora sa se dezinfecteze aparatura de climatizare. S-au realizat dezinfectanti pe baza de compusi N-clorurati, derivati de fenol, benzimidazol, tiazol etc.", a mai afirmat dr. ing. Nicolae Luta.

Dezinfectare obligatorie

Specialistul avertizeaza ca si in tara noastra trebuie intreprinse masuri urgente prin care sa se asigure o perfecta si permanenta dezinfectare si igienizare a aparaturii de aer conditionat si climatizare. O masura ce trebuie intreprinsa de urgenta, la nivel national, consta in anexarea la aparatura de aer conditionat a unui sistem prin care sa se excluda eliminarea (scurgerea) condensului (apei) pe zidurile blocurilor unde se gasesc montate aceste instalatii, pe strazi, pe trotuare etc.


Invataminte din gripa aviara

"Mergi pe strada si, deodata, esti "plouat" pe fata, pe haine etc. de condensul (apa) ce rezulta pe timpul functionarii aparatelor de aer conditionat. La blocurile de locuit, de multe ori, vantul iti aduce condensul de la aparatele de aer conditionat ale vecinilor de la etajele superioare direct in dormitor, in bucatarie. Este o situatie inadmisibila, care poate genera grave epidemii, diferite boli ale aparatului respirator. Trebuie gasita de urgenta, la nivel national, solutia tehnica prin care condensul rezultat pe timpul functionarii aparaturii de aer conditionat sa fie colectat si dezinfectat. Recent, Romania a avut o ingrozitoare experienta generata de gripa aviara. Din cauza nerespectarii celor mai elementare norme igienice veterinare, in doua perioade succedate la un interval scurt de timp, s-au inregistrat epidemii de gripa aviara simultan in mai multe judete.
Iresponsabilitatea autoritatilor din domeniul igienic veterinar a avut grave urmari economico-sociale in sectorul aviar. Sa tragem concluziile ce se impun, de fiecare data. Situatia cu condensul rezultat pe timpul functionarii aparaturii de aer conditionat si care se imprastie in zone dens populate, pe mari suprafete stradale si chiar direct pe oameni, trebuie rezolvata de urgenta printr-o HG", este de parere ing. Luta.