Medicul Dan Deleanu, cel care l-a operat acum doi ani pe Ion Iliescu, este unul dintre cei mai buni specialisti in cardiologia interventionala din tara. Tehnica prin care l-a pus pe picioare pe fostul presedinte al Romaniei a aprofundat-o in Franta.
Cu o sonda medicala performanta (cateter), medicul a patruns prin artera femurala a senatorului si s-a indreptat catre inima, montand acolo cinci stenturi (proteze), care i-au dilatat vasele de sange ingustate.
La numai 42 de ani, doctorul Dan Deleanu s-a impus nu doar in cardiologia interventionala din Romania, ci si peste hotare, avand diploma de cardiolog european.
EVZ: Interventia pe care i-ati facut-o fostului presedinte a fost una destul de dificila. Cum priviti acum aceasta experienta?
Dan Deleanu: Intr-adevar nu a fost un caz simplu, iar emotiile din timpul interventiei au fost mari. Cand operezi cu sase-sapte profesori pe langa tine nu este deloc usor. Acum, cand vad ca fostul presedinte se simte bine, nu pot decat sa fiu incantat.
Nu m-au interesat aspectele care tin de politica. Am intrat in comisia de medici la solicitarea lui Sorin Oprescu si n-am facut altceva decat sa-mi indeplinesc datoria de medic.
Cum ati inceput sa practicati cardiologia interventionala si cum se diferentiaza de chirurgia cardiaca?
Primul pas catre cardiologia interventionala l-am facut cu profesorul Bradu Fotiade, cel care a introdus tehnicile interventionale in Romania. De la dansul am invatat abecedarul, iar cunostintele mi le-am completat in Franta, SUA, Israel si Germania.
Fata de tehnicile de chirurgie cardiaca, riscurile unor proceduri de cardiologie interventionala sunt mai mici. Pacientilor cu boala coronariana nu li se opreste si reporneste inima pentru interventie, ci li se face o incizie de 1-2 milimetri. Asta ii ajuta sa se recupereze mai repede si sa se intoarca in familii si la lucru.
In ce masura solicita bolnavii astfel de interventii moderne?
La noi, proportia celor tratati chirurgical versus interventional este mai mica, fata de alte tari raportul fiind de trei la unu. In lume se intampla invers, si cei mai multi bolnavi de inima sunt tratati nechirurgical, dar asta si pentru ca sunt diagnosticati devreme.
In Romania exista insa si problema numarului mic de centre de cardiologie invaziva.
In plus, medicii cardiologi din provincie nu trimit bolnavii catre o rezolvare interventionala fiindca sunt descurajati deseori de listele de asteptare.
In ce masura isi permite pacientul roman astfel de interventii moderne?
Teoretic, ne sustine Casa Nationala de Asigurari. Practic, asigurarile de stat nu acopera integral procedurile de cardiologie interventionala. Anul trecut am contractat 450 de proceduri de angioplastie coronariana si am facut 1.200.
Cand s-au terminat fondurile, bolnavii au platit din buzunar. Costul unei proceduri este de circa 2.000 de euro, iar statul acopera cam 800 de euro, uneori nici atat.
Pentru ce fel de interventii sunteti cel mai des solicitati?
In primul rand pentru angioplastiile coronariene, utile celor care sufera de cardiopatie ischemica. Acestea rezolva problema vaselor de sange ingustate datorita implantarii unor proteze vasculare (stenturi) chiar in interiorul vaselor de sange
. Mai sunt interventiile pe valvele inimii. Fata de operatiile clasice, care inseamna "taietura" si inlocuirea valvei bolnave cu o proteza biologica ori mecanica, aceasta tehnica presupune dilatarea valvei bolnave cu ajutorul unui balonas.
La ce nivel este cardiologia interventionala in Romania fata de cea europeana?
Suntem incapabili sa rezolvam corect cea mai importanta urgenta cardiaca, infarctul miocardic. Ministerul Sanatatii ar trebui sa dezvolte programe prin care sa creasca numarul centrelor invazive si pe cel al specialistilor.
In Bulgaria, Ungaria si Cehia, exista deja sisteme de tip retea pentru tratarea acestei afectiuni. Suntem pe ultimul loc in Europa si la numarul de angioplastii coronariene.
Stam prost cu numarul centrelor. Dar cu dotarile acestora?
Aparatura de angiografie este mult invechita in unele centre, cum sunt cele de la Cluj, Targu-Mures, Timisoara si chiar in unele spitale din Bucuresti. Ar trebui inlocuite aparatele uzate, dar va fi greu avand in vedere ca un astfel de aparat costa un milion de dolari.
PE SCURT DESPRE...
Pachetul de legi: Masuri bune, dar trebuie repede puse in aplicare
Sistemul sanitar romanesc: Departe de un sistem sanitar european
Spitalele din Romania: mizerie, mancare proasta, saloane care arata jalnic
Ministrul Eugen Nicolaescu: Intentii bune, dar in domeniul nostru nu a facut nimic radical
Propuneri: N-ar fi rau sa se construiasca macar un spital de top, in care sa se rezolve cazurile cele mai grave, care consuma multi bani.
Pacientul roman: Sarac si needucat
CV
Dan Eugen Deleanu
Nascut: 1964, Brasov
Pozitia profesionala: Medic primar, seful Departamentului de cateterism cardiac, Spitalul Fundeni
Studii: Facultatea de Medicina "Carol Davila" Bucuresti
Stagii de pregatire: Franta, SUA, Israel, Germania
Activitate stiintifica: peste 100 de articole in reviste medicale si numeroase prezentari la manifestari stiintifice din tara si din strainatate
Pasiuni: Alpinismul si schiul