Suntem in plin sezon de concedii si plecari la munte si, mai ales, la mare. In aceste luni de vara, familiile "migreaza" spre litoral, pentru soare, valuri, distractie si amintiri pentru o viata intreaga. Masurile de siguranta se impun insa, daca iti doresti ca vacanta ta sa nu se lase cu urmari neplacute. Lipsa acestor precautii iti poate transforma concediul intr-un adevarat calvar
Expunerea exagerata la soare poate duce la insolatii, deshidratare, oboseala cronica, epuizare si deteriorari pe termen scurt sau lung ale epidermei.
In plus, in valurile care se izbesc atat de molcom de tarm pot zace ascunse pericole nebanuite...
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti protejezi intreaga familie, astfel incat cu totii sa va bucurati de timpul petrecut pe plaja, in briza marii. Merita sa iti amintesti cu drag de aceasta perioada, nu-i asa?...
Soarele arde, nisipul se incinge...
Expunerea la soare reprezinta unul dintre cele mai mari pericole atunci cand mergeti la plaja, sa va bronzati. Soarele poate dauna in doua moduri diferite - poate genera afectiuni cauzate de caldura, cum ar fi insolatiile, si deteriorari ale epidermei, cauzate de razele si radiatiile solare.
Este usor ca organismul sa se supraincalzeasca atunci cand stai tolanita pe sezlong sau pe prosopul de plaja. In timp ce se afla sub "atacul" direct al razelor de soare, sistemul de racire al organismului poate fi coplesit. Insolatia se produce in momentul in care temperatura corpului creste, preintampinand transpiratia si ducand la deshidratare si epuizare. In ceea ce priveste simptomele, nu lipsesc nici crampele, localizate in special in zona membrelor inferioare si a stomacului. Netratata, insolatia se poate agrava si poate pune in pericol viata persoanei care sufera din aceasta cauza.
Desi afectiunile legate de canicula si expunerea directa la soare, la ore nepotrivite, pot afecta pe oricine, anumite categorii de populatie se afla in mod special la risc. Printre acestea se numara: