Dintii de lapte se trateaza sau nu?

O intrebare pe care si-o pun multi dintre parintii ai caror copii au probleme cu dintii de lapte. Dintii de lapte se trateaza sau nu? Majoritatea necunoscatorilor spun ca nu are rost sa-i tratam, pentru ca oricum se schimba.

Medicii ii contrazic, ba chiar acuza aceasta practica, venind cu argumente clare care sustin faptul ca dintii de lapte se trateaza, oligatoriu.

Dintii temporari sunt 20 la numar (10 superiori si 10 inferiori), se mai numesc si dinti deciduali, dinti de lapte sau dintii copilului, ei apar in jurul varstei de 6 luni si sunt complet inlocuiti de dintii permanenti in jurul varstei de 12-13 ani. Morfologia , structura ,culoarea, raspunsul si evolutia la caria dentara a dintilor de lapte difera de cea a dintilor permanenti.

Nu de putine ori primesc intrebarea de la parintii copiilor “ il mai tratam? De ce nu il scoatem?”. Astfel, chiar daca dintii de lapte vor fi inlocuiti de cei permanenti, este indicat sa ii TRATAM si sa incercam sa ii mentinem pe arcada,cat mai aproape de perioada fiziologica de exfoliere(de cadere a lor) si inlocuirealor  fireasca de cei permanenti.”, explica  Dr Irina Savu, medic stomatolog rezident ortodontie Smile Focus.

Ca sa intelegem importanta unui lucru, unei actiuni, unei chestiuni in general, este obligatoriu sa-i intelegem importanta.

Tocmai din acest motiv, specialistul ne explica exact cum stau lucrurile.
“De ce este indicat sa ii tratam?  Datorita rolului pe care acestia il au in:

•    Alimentatia copilului cu puternice influnte in dezvolatarea generala a organismului
•    Vorbire
•    Dezvoltarea oaselor maxilare
•    Mentinerea de spatiu si eruptia dintilor permanent
•    Dezvoltarea emotionala a copilului

Sigur, exista situatii cand nu se mai poate face nimic, si decizia de a scoate dintele bolnav este cea care se impune.

Medicul Irina Savu vine din nou cu explicatia:

•    Cand dintele de lapte se misca sau este aproape de perioada de cadere
•    Cand dintele a prezentat mai multe pusee de infectie si nu raspunde la tratament cu prezenta  afectarea starii generale si posibil risc in dezvoltarea ulterioara a dintelui permanent.Daca extractia se face cu mult inainte de inlocuirea fiziologica a dintelui ,se recurge la aplicarea unui dispozitiv, mentinator de spatiu, pana la aparitia dintelui permanent.
•    In unele situatii ( inghesuiri severe,lipsa dintelui permanent) sub indicatia si urmaria unui specialist ortodont.

Iata, asadar, cat este de important sa-ti duci copilul la stomatolog, chiar daca are numai dinti de lapte.