Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh declara ca acizii grasi omega 3 din acesti pesti pot ajuta la prevenirea ingrosarii arterelor. Acestia declara ca rezultatele studiului explica de ce rata de deces cauzata de afectiuni ale inimii este atat de scazuta in Japonia. Studiul a descoperit ca fata de barbatii albi de varsta mijlocie, japonezii au un nivel dublu de acizi grasi omega 3 in sange si asta pentru ca japonezii consuma peste zilnic.
Studiul a fost efectuat pe un grup de 868 de barbati cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani.
Toti participantii au fost supusi unei examinari fizice, au completat un chestionar in legatura cu stilul de viata si li s-au facut teste de sange pentru evaluarea sanatatii cardiovasculare. Testele de laborator au masurat si nivelul de acizi grasi omega 3 care provin din peste cat si colesterolul din artere.
"Rezultatele studiului indica faptul ca rata scazuta de deces din cauza afectiunilor inimii nu se datoreaza factorilor genetici," declara autorul studiului Dr. Akira Sekikawa.