Desi in ultimul timp exista o adevarata invazie de retete si metode de slabit, tot mai multe persoane se arata interesate si, in acelasi timp, dispuse sa incerce pe propria piele aceste formule prezentate deseori ca fiind "magice"
Adevarul este ca, oricat s-ar incerca, nu se poate prescrie reteta ideala care sa se si potriveasca tuturor in acelasi timp. Si asta pentru ca fiecare organism in parte este unic. Iar ceea ce este perfect pentru o anumita persoana, poate sa nu aiba nici un efect sau chiar sa fie un dezastru pentru altcineva.
De aceea, ideal ar fi ca inainte de a incepe o cura de slabire, sa consultati un specialist. Chiar daca vecina sau cea mai buna prietena a reusit sa scape de nu-stiu-cate kilograme intr-un timp record urmand regimul respectiv.
Trebuie stiut ca cel mai mare consum energetic este determinat de activitatea fizica. Daca pentru realizarea unor munci fizice grele este nevoie de un aport caloric mare sau chiar foarte mare, diminuarea efortului fizic, fara o modificare a dietei, va duce la ingrasare.
Probabil ca acest lucru se observa cel mai usor in cazul celor care au facut sport de performanta. In absenta unui stil de viata activ si a continuarii exercitiului fizic, scazand in acelasi timp si aportul caloric, este putin probabil ca acestia sa-si poata mentine aceeasi greutate corporala.
Un alt factor foarte important de care trebuie sa se tina cont este varsta. Astfel, la 35-45 ani nevoile calorice scad cu 3% fata de varsta de 25 ani. Iar intre 45-65 ani, necesarul caloric scade cu 7,5% pentru fiecare deceniu, fata de 25 ani.
De asemenea, este bine cunoscut faptul ca barbatii au in general nevoie de mai multe calorii decat femeile de aceeasi varsta.
Ratiile alimentare recomandabile in functie de varsta si sex :
1. Adolescenti- barbati
13-15 ani
16-19 ani Greutate
52 kg
63 kg Necesar caloric
2600 cal
3070 cal
2. Adolescenti- femei
13-15 ani
16-19 ani 50 kg
54,5kg 2500 cal
2300 cal
3. Barbati adulti
(activitate medie) 65 kg 2900 cal
4. Femei adulte
(activitate medie) 55 kg 2200 cal
5. Femei gravide
(ultimele 5 luni) +350 cal
6. Femei care alapteaza
(primele 6 luni) +550 cal
Activitatea fizica medie presupune un consum de 35-40 calorii/kg/zi in aceasta categorie intra studentii, comerciantii, militarii, persoanele care lucreaza in industria usoara, muncile agricole mecanizate.
Activitati fizice usoare (30-35 calorii/kg/zi) realizeaza cei care lucreaza ca avocati, medici, functionari, profesori, informaticieni, arhitecti.
Activitatile fizice mari determina un consum de 40-45 calorii/kg/zi si aici se incadreaza dansatorii, sportivii de performanta, minerii, otelarii, muncile agricole nemecanizate.
Un alt aspect important pentru un regim cat mai sanatos este ritmicitatea alimentatiei. S-a observat ca aceeasi dieta cu aceeasi valoare calorica, poate sa duca la ingrasare daca se mananca o data sau de doua ori pe zi, in timp ce, daca se iau 3-4 mese, greutatea se mentine normala. Aceasta deoarece un organism infometat retine si foloseste in scop de depozit o mare parte din energia provenita din alimente.
De asemenea, pentru ca solicitarile energetice cele mai mari sunt mai ales in prima parte a zilei, si alimentatia trebuie data mai ales in aceasta perioada. De aceea, masa de dimineata va reprezenta 15-20% din cantitatea totala de calorii dintr-o zi, gustarea de la ora 11.00 va cuprinde 5-10%, iar pranzul 40-45%. Restul de calorii va fi dat la masa de seara.
de Maria Savin, nutritionist
Posteaza comentariu