Dieta mediteraneană se remarcă printr-un consum ridicat de nuci, pește, semințe, ulei de măsline, legume, fructe, leguminoase și cereale integrale, reducând cantitate de produse lactate, carne de pui, curcan și carne roșie. În cadrul acestui meniu singura grăsime utilizată pentru a găti sau a realiza diferite sosuri și dressinguri este uleiul de măsline, care furnizează organismului o doză importantă de grăsimi mononesaturate.
Este un meniu util pentru a-ți reface rezervele de energie și pentru a ține sub control afecțiunile dermatologice, iar studiile recente arată că poate preveni bolile cardiace, menține densitatea osoasă, reduce riscul de fracturi, stopează proliferarea celulelor maligne și asigură funcționarea optimă a creierului.
În 2018 s-a realizat un studiu specializat pentru a se determina dacă există o asociere relevantă între dieta mediteraneană și un risc redus de depresie.
Autorii studiului au prezentat concluziile lor la reuniunea anuală a Asociației Americane de Psihiatrie din San Francisco, iar rezultatele înregistrate susțin această ipoteză.Dr. Konstantinos Argyropoulos și colegii săi de la Universitatea din Patra, din Grecia, au demonstrat că persoanele care urmează o dietă în stil mediteranean prezintă mult mai rar simptomele caracteristice depresiei la vârste înaintate.
O legătură care necesită o analiză detaliată
Echipa de cercetători a lucrat îndeaproape cu personalul mai multor azile din regiunea Attica a Greciei. La studiu au participat 3.000 de persoane de vârsta a treia. Din totalul de participanți la studiu 64% respectau parțial dieta mediteraneană, iar 36% nu încălcau deloc principiile pe care se bazează acest meniu.
Din totalul de pacienți 25% au prezentat simptome depresive, remarcate mult mai des în cazul femeilor decât al bărbaților.Cercetătorii au observat că grupul de pacienți care nu s-a abătut deloc de la regulile meniului mediteranean, în special cele legate de consumul ridicat de legume, reducerea ponderii de carne de pui, curcan și vită și evitarea sau diminuarea drastică a numărului de băuturi alcoolice, aveau un risc foarte redus de depresie.
O dietă bogată în fibre este utilă pentru prevenirea și tratarea depresiei
„Rezultatele pe care le-am obținut arată că depresia manifestată la vârsta a treia poate fi tratată sau prevenită cu ajutorul meniului potrivit. În special o dietă bogată în fibre este elementul cheie care favorizează echilibrul emoțional și o abordare optimistă.
Legumele în cantități ridicate, corelate cu grăsimile sănătoase și lipsa alcoolului în cantități mari, reduc gravitatea simptomelor și favorizează echilibrul la nivel psihologic”, a explicat dr. Argyropoulos.Cu toate acestea, nu se poate afirma că studiul a identificat o legătură de tip cauză-efect pentru că această conexiune poate evolua în ambele direcții. Pe de o parte adoptarea dietei mediteraneene favorizează prevenirea declinului funcțiilor cognitive, dar în aceeași măsură este posibil ca tocmai depresia să fie motivul pentru care o persoană nu mai este atentă la alimentație și face alegeri cu efecte negative.
Este foarte important să nu lași pesimismul să te facă să consumi multe alimente procesate, zahăr, carne roșie sau alcool.
Indiferent cât de negativă pare o situație nu trebuie să devii indiferent la alimentație pentru că vei înrăutăți problemele pe termen lung. Selectează cu atenție ce și cât consumi pentru că starea de spirit nu este complet separată de funcționarea organismului. Toate preparatele pe care le savurezi te pot ajuta să te simți mai bine sau vor contribui la agravarea stărilor depresive. Ia măsuri chiar de astăzi pentru a-ți ajuta corpul să învingă depresia.
Posteaza comentariu