O dieta bogata in legume verzi si galbene poate constitui un adevarat beneficu pentru pacientii cu ateroscleroza, reducand cu pana la 40% dezvoltarea bolii, conform unui studiu recent realizat
Arteroscleroza, in ciuda denumirii care ar indica aparitia ei la o varsta mai inaintata de fapt se dezvolta destul de timpuri. Cand in peretii arterelor se "depoziteaza" colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange (din cauza unui regim alimentar neregulamentar) la care se adauga si depozite de calciu, se formeaza un tesut fibros si se constituie asa-numitele placi ateromatoase.
Acestea impiedica circulatia sangelui spre sange, provocand atac de inima sau accident vascular cerebral.
Boala se dezvolta natural odata cu imbatranirea, insa factori precum un nivel ridicat al colesterolului, fumatul, obezitatea si diabetul cresc riscul de aparitie.
Experimentul a fost efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din California care au hranit 53 de soareci modificati genetic cu o dieta pe baza de legume proaspete si 54 de soareci cu legume uscate sau congelate (fasole boabe, broccoli, portumb, morcovi) pe o perioada de 16 saptamani.
S-a observat o scadere cu pana la 38% a riscului de ateroscleroza in cazul soarecilor tinuti sub dieta cu legume proaspete.