Diabetul zaharat atinge proporţii epidemice în România şi în întreaga lume. Diabetologii estimează că pentru fiecare diabetic diagnosticat mai există unul nediagnosticat.
Conform Federaţiei Internaţionale pentru Diabet, aproape 4 milioane de decese din grupa de vârstă 20-79 de ani pot fi atribuite diabetului zaharat, reprezentând 6,8% din mortalitatea globală de toate cauzele.
În medie, persoanele diagnosticate cu diabet trăiesc cu 5 până la 10 ani mai puţin decât persoanele fără diabet, complicaţiile dezvoltate de acesta reprezentând, în cele mai multe cazuri, principalele cauze de deces.
80% dintre diabetici mor din cauza complicaţiilor
„Diabetul este o suferinţă complexă şi greu de îngrijit, mai ales prin prisma multiplelor complicaţii pe care le determină. Este una dintre principalele cauze de orbire, insuficienţă renală, amputare de membre inferioare, boli cardiovasculare şi cerebrovasculare. Spre exemplu, 80% dintre diabetici mor din cauza complicaţiilor cardiovasculare. De aceea, este fundamentală prevenirea şi depistarea precoce a diabetului, precum şi promovarea unui management clinic pluridisciplinar, care să vizeze nu doar controlul glicemic, cât şi cel tensional, ponderal şi al funcţiei plachetare”, a declarat Prof.
Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, 1,25 de milioane de români suferă în prezent de diabet zaharat. În prezent, ne confruntăm la nivel mondial cu 284 de milioane de persoane care suferă de diabet, estimându-se că până în 2030 numărul acestora va creşte la 438 de milioane.
Posteaza comentariu