Descoperirea timpurie a cancerului mi-a salvat viata!

Facebook Twitter Comenteaza
Descoperirea timpurie a cancerului mi-a salvat viata!

In Romania, numarul bolnavilor de cancer diagnosticati recent este de aproximativ 120 de mii si anual mor 64-65 de mii de oameni suferinzi de aceasta maladie. Cele mai multe cazuri sunt cele in care sunt afectati plamanii, intestinul gros, dar si alte organe ale aparatului digestiv. Succesul tratarii bolii canceroase depinde de recunoaserea cat mai precoce a malignitatii.

Examinarea PET/CT reprezinta un procedeu utilizat deja la scara destul de larga, cu ajutorul caruia se pot depista diferitele leziuni maligne inca din stadii precoce. Deoarece examinarea se face pe intreg corpul, este indicata si pentru depistarea eventualelor metastaze.

Cazul de mai jos, cu examinarea efectuata la Centrul PET/CT Pozitron-Diagnosztika cu final pozitiv confirma inca o data importanta diagnosticarii precoce a bolii canceroase.

"M-am nascut in anul 1946 si mi-am pierdut ambii parinti din cauza cancerului.
Boala mea a debutat parca de pe o zi pe alta. Soarta a facut sa citesc undeva despre examinarea PET/CT. Cu toate ca nu prezentam nici un simptom si pentru ca suferinti parintilor mei s-a derulat sub ochii mei, ca sa ma linistesc pe mine insumi, am decis sa ma prezint la examinarea PET/CT. Peste cateva zile deja eram in sala de ateptare pentru examinare. Atmosfera si personalul m-au linistit asa ca am trecut repede peste examinarea de altfel nedureroasa.

Rezultatul m-a surprins. Scria ca la nivelul colonului existau modificari care pledau pentru malignitate. Pe imaginea PET se putea identifica o formatiune intens hipercaptanta de aproximativ 1 cm, care probabil era legata de un polip.
Medicul mi-a explicat ca este absolut necesara o colonoscopie pentru a se putea lua tesut din zona afectata sau chiar pentru indepartarea ei. Conform examinarii histopatologice, in polipul extras exista o zona maligna cu un diametru de 6 mm. Parea ca s-a reusit cu succes indepartarea formatiunii canceroase si chirurgul a spus ca nu necesit alt tratament, doar monitorizare la intervale de 3 luni markerii tumorali din sange, la alte intervale colonoscopii de control. Controalele de sange le faceam regulat, la 3 luni si nu s-au observat modificari.

In anul 2008, rezultatul de sange a fost neasteptat. Valoarea markerului tumoral, CEA, a crescut de mai multe ori decat era valoarea limitelor normale.
A urmat o noua colonoscopie a carei rezultat a fost negativ. Cu toate ca asta m-a linistit putin, analizele de sange facute peste alte 3 trei luni, m-au speriat: valoarea markerilor s-a dublat fat de ultimul rezultat! De data aceasta, am efectuat examinarea PET/CT deja la indicatia medicului. S-a confirmat prezenta unei tumori de 3 cm care s-a dezvoltat in tesutul grasos din vecinatatea colonului. Spre norocul meu, nu s-au evidentiat alte modificari maligne in alte organe. Am urmat chimioterapie imediat si apoi am fost operat. Medicul mi-a explicat ca tumora s-a dezvoltat pe exteriorul intestinului, prin prinderea ganglionilor invecinati.
Acest lucru nu s-a putut observa la colonoscopie, dar s-a putut vedea pe imaginea PET/CT. M-am refacut repede dupa operatie si azi sunt vindecat."

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod