Dermatita atopica apare la 10-20% dintre copiii scolari

Facebook Twitter Comenteaza
Dermatita atopica apare la 10-20% dintre copiii scolari

Tot mai multi copii din Romania sufera de dermatita atopica. Apare la 10-20% dintre copiii scolari, 90% dintre cazuri aparand inainte de cinci ani.

 

Este foarte important ca mama sa constientizeze boala copilului si sa recurga la sfaturile unui dermatolog. Potrivit medicului specialist dermatolog, Monica Darmanescu, dermatita atopica e o maladie cutanata inflamatorie cronica, recurenta, pruriginoasa, care afecteaza toate grupele de varsta, dar mai ales copiii, asociata frecvent cu istoric personal sau familial de atopie (rinita alergica, astm bronsic, eczema cronica). Ea nu poate fi vindecata, ci doar controlata eficient cu ajutorul unui tratament adecvat pentru ca odata cu inaintarea in varsta se poate ameliora sau chiar sa dispara.



Printre factorii declansatori se numara
: acarienii, praful, proteinele din lapte, soia, alunele, fructele de mare, dar si factorii de mediu care agraveaza afectiunea.

 

 

Ingrijirea pielii: cel mai important rol


„Ingrijirea pielii in dermatita atopica joaca un rol foarte important. Parintii trebuie sa urmeze sfaturile medicului dermatolog, cu folosirea corecta a medicatiei. Mama va descoperi beneficiile colaborarii cu medicul, cu ingrijirea regulata a pielii copilului cu produse specifice, testate si sigure pentru copil, cu spatierea puseelor de dermatita atopica” declara  Monica Darmanescu, medic specialist dermatolog la Institutul de Ocrotire al Mamei si Copilului – Alfred Rusescu.

 

 

Povestea lui Emanuel


Lipciuc Emanuel Cristian este un baietel de 11 ani care sufera de dermatita atopica de la varsta de doua luni. Copilaria lui nu este una obisnuita, deoarce regimurile si regulile stricte pe care trebuie sa le urmeze ii interzic contactul cu animalele sau joaca in parc cu copiii. Tratamentele pe care le-a urmat de-a lungul timpului au inclus administrare sistematica de antihistaminice si produse anti-asmatice. Inflamatiile ii apar des in spatele genunchilor, pe incheieturile mainilor, pe fata si in zona extremitatilor joase. Din cauza anumitor alimente ii apar pe burta si pe degete pete rosii, care cateodata, se extind pe tot corpul. In perioada in care dermatita atopica are o manifestare intensa, pielea lui Emanuel se usuca, in provoaca sangerarii si apar ecoriatii.

Copilul este alergic la numeroase alimente. Nu poate sa manance legume si fructe rosii, lapte, cacao, carne de porc, condimente sau mancaruri prajite. Anumite alimente pot deveni foarte periculoase pentru acesta: branza veche sau alte specialitati.

Alimentatia lui este compusa din: oua, peste, soia, unt, nuci, smantana sau ardei. Cu toate acestea, Emanuel este un copil increzator si spera ca intr-o zi toate aceste probleme, cauzate de boala, vor disparea. „In calitate de mama pot sa spun ca este greu sa te uiti la cel mic si sa constientizezi ca de fapt copilaria lui este presarata cu reguli stricte care nu ar trebui sa existe in mod normal. Pana in prezent, am incercat diferite tratamente, punand accent mai mult pe cele naturiste, dar fara rezultate optimiste" spune Lipciuc Gabriela , mama lui Emanuel.

Pe 18 aprilie, Emamnuel si mama lui vor pleca pentru trei saptamani de tratament in parcul National Haut Languedoc, din sud-vestul Frantei, unde in orasul Avène este situat Centrul Dermatologic Avène.
Pe perioada sederii va avea parte de consiliere psihologica, training-uri de informare asupra riscurilor dermatitei atopice, dar si numeroase tratamente. 

 

Legenda foto: Emanuel si d-na doctor dermatolog Monica Darmanescu 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod