Dependenta de tutun porneste de la nivelul gurii

Potrivit unui studiu publicat recent in PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) receptorii nicotinei se afla in papilele gustative si astfel, dependenta de tutun porneste de la nivelul cavitatii bucale.
Plecand de la ideea ca gustul este foarte important in dependenta de tutun cercetatorii s-au concentrat pe lipsa proteinei TRPM5 care ajuta la recunoasterea substantelor amare, printre care si nicotina. Astfel acestia au ajuns la concluzia ca nicotina stimuleaza diferite sisteme de la nivelul cavitatii bucale.

Potrivit cercetarii, persoanele care au o capacitate mai mare de a simti gustul amar sunt mai putin in pericol de a deveni dependenti de tutun.

Studiul este cu atat mai important cu cat in felul acesta se deschide o noua cale pentru crearea unor produse anti-tutun care sa fie aplicate direct sublingual si chiar sa fie eficiente.

Pe glob exista 1,2 miliarde de fumatori, ceea ce inseamna aproximativ o treime din populatia adulta.
In fiecare an, fumatul este responsabil de moartea a 4 milioane de oameni. La noi 1 din 3 adulti fumeaza, dar cei cu varsta intre 25 si 34 de ani, 46% sunt fumatori activi, iar din numarul total al deceselor, 14% se datoreaza consumului de tutun.

Sursa: ADUC Salute
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod