De ce trebuie sa citim etichetele alimentelor?

In goana noastra dupa cumparaturi, uitam adesea sa verificam informatiile de pe ambalajele produselor alimentare pe care intentionam sa le cumparam, scapand astfel din vedere o serie de informatii importante despre produsele care urmeaza sa faca parte din dieta nostra.

Citirea etichetei ar trebui sa devina o obisnuinta, iar pentru a incuraja acest lucru, Romalimenta (Federatia Patronatelor din Industria Alimentara) explica de ce este important acest lucru si care sunt principalele informatii pe care este bine sa le urmarim.

In primul rand, trebuie sa stim ca prin eticheta alimentara se intelege „orice marcaj, marca, semn, imagine sau alta descriere scrisa, imprimata, stantata, marcata, gravata sau tiparita pe un produs alimentar sau atasata ambalajului sau recipientului unui produs”, asa cum precizeaza  Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 - regulament pe baza caruia se realizeaza etichetarea produselor alimentare. 

Rolul etichetei este acela de a informa corect si cat mai complet consumatorii asupra continutului si caracteristicilor principale ale alimentelor, cu scopul  de a asigura astfel un nivel ridicat de protectie a sanatatii si a intereselor acestora.

Iata care sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand alegem un produs alimentar:

1. Lista de ingrediente: ne ofera informatii privind identitatea si compozitia produsului.

Pentru a avea o imagine cat mai completa a ceea ce urmeaza sa punem in cosul de cumparaturi este bine sa stim urmatoarele:

- ingredientele sunt mentionate in ordinea descrescatoare a cantitatii lor, astfel incat vom avea ingredientele cu ponderea cea mai mare la inceputul listei, iar ingredientele cu ponderea cea mai mica la sfarsitul acesteia.
- pentru unele ingrediente este mentionata proportia in care se gasesc in aliment, in functie de cerintele legislative, mentionarea facandu-se in procente.
- tipul de ulei sau grasime din reteta produsului este clar indicat, de exemplu: „ulei de floarea soarelui”, „ulei de masline”, „grasime de palmier” si nu simplu „ulei” sau „grasime”
- prezenta grasimilor hidrogenate sau partial hidrogenate in produs este mentionata  explicit in lista de ingrediente, in cazul in care acestea exista in produs. Trebuie sa stim ca formularea „grasime partial hidrogenata” inseamna de fapt prezenta de grasimi trans in alimentul respectiv.
- unele ingrediente sunt scrise cu litere distincte fata de restul listei de ingrediente (litere mari sau ingrosate); este vorba de ingredientele cu potential alergen, adica acele substante care pot cauza alergii persoanelor predispuse (LAPTE, OU, GRAU, SOIA, NUCI, ALUNE  etc); persoanele suferind de alergii sau intolerante alimentare trebuie sa evite aceste produse.

Noul regulament european de etichetare impune informarea cumparatorilor cu privire la prezenta in compozitie a alergenilor si pentru produsele ambalate la locul vanzarii, de exemplu cele de cofetarie, patiserie sau servite in localurile de alimentatie publica, obligatie care nu figura in vechea legislatie privind etichetarea alimentelor.
- uneori, la finalul listei de ingrediente putem intalni formularea: „poate contine urme de alune, ou”.

Aceasta formulare indica faptul ca produsul respectiv, desi nu contine in reteta respectivele ingrediente cu potential alergen, a fost prelucrat intr-o fabrica in care in mod obisnuit se folosesc astfel de ingrediente si, cu toate precautiunile luate, nu poate fi complet exclusa prezenta lor neintentionata in produs. Persoanele alergice ar trebui sa evite produsul sau sa il consume cu prudenta.

- aditivii folositi in produse sunt precizati cu denumirea categoriei din care fac parte si denumirea aditivului respectiv, de exemplu: „emulsifiant (lecitina din floarea soarelui)”. Se folosesc in retetele alimentelor numai aditivii verificati si autorizati, siguri pentru consumul uman si doar in cantitatile strict necesare realizarii rolului lor tehnologic.



2. Termenul de valabilitate trebuie de asemenea sa faca parte din „verificarile de rutina” ale produsului inainte de cumparare, iar acesta poate fi prezentat diferit:
-    Sub forma datei durabilitatii minimale, cand se folosesc expresiile: „A se consuma de preferinta inainte de…” (atunci cand data contine si indicarea zilei) sau „ A se consuma de preferinta pana la sfarsitul …” atunci cand data este alcatuita doar din luna si an.
-    Sub forma datei limita de consum, cand se foloseste formularea „Expira la…”
Diferenta dintre cele doua formulari este importanta, in primul caz, produsele putand fi consumate in siguranta si la scurt timp dupa data indicata pe ambalaj, fiind insa nerecomandata consumarea dupa data indicata pe ambalaj a produselor pentru care este folosita formularea „Expira la…”
In general, data la care se face referire este imprimata sau stantata pe suprafata ambalajului.

3.  Conditiile de depozitare: se mentioneaza doar pentru produsele care necesita conditii speciale de depozitare, iar mentiunea se face de obicei in continuarea termenului de valabilitate.

Prin respectarea reglementarilor impuse de autoritatile competente, producatorii de alimente ofera informatii utile si importante pentru consumatori si asigura baza pentru decizii informate la cumparare si consum.)

Federatia Romalimenta grupeaza patronate si companii din toate ramurile industriei alimentare, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si internationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatara a Contractului colectiv de munca pe ramura.
Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare romanesti in contextul pietei Uniunii Europene.