coronavirus

De ce femeile au un risc mai mare de a se infecta cu coronavirus

Experții în sănătate atrag atenția că rolurile pe care femeile le dețin în societate le fac mai vulnerabile în fața amenințării coronavirusului.
Pe masura ce coronavirusul castiga teren in toata lumea, schimbandu-ne stilul de viata, izolandu-ne, anuland evenimente, activitatea companiilor si institutiilor, cativa experti in sanatate atrag atentia ca femeile infrunta un risc mai mare.

Rolurile sociale tipice pe care femeile si barbatii le indeplinesc de obicei ii expun in mod diferit la pericolul de a se imbolnavi de COVID-19. Astfel, pozitiile sociale ale barbatilor si femeilor pot influenta unde isi petrec acestia timpul si agentii infectiosi cu care intra in contact, precum si natura expunerii, frecventa si intensitatea, arata un raport din 2007 al ONU, citat de The New York Times.

Cu alte cuvinte, rolurile pe care femeile le indeplinesc in societate le pot pune in relatie directa cu virusul.
Insa unele studii ale cazurilor de coronavirus din China arata ca barbatii au o rata de deces mai mare.
Femeile, in prima linie pe front

In aproape toata lumea, femeile lucreaza in sectorul medical. Potrivit unor estimari, ele formeaza aproape 70% din personalul sanitar, iar multe sunt asistente, luptand in prima linie a razboiului cu coronavirusul.

In provincia chineza Hubei, acolo unde a inceput epidemia de coronavirus, aproape 90% din angajații sistemului medical sunt femei. Iar in SUA, 78% sunt femei.

„Nivelurile de expunere sunt mai mari decat ale doctorilor pentru ca ele sunt mult mai implicate in ingrijirea pacientilor.
Ele iau sange si colecteaza esantioane”, spune Dr. Celine Gounder, specialist epidemiolog.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din cele peste 8.000 de cazuri de SARS inregistrate in lume la inceputul anilor 2000, mai mult de jumatate au fost femei, iar 21% din cazuri au fost angajate din sistemul medical.

Femeile din toata lumea au un risc mai mare de a se imbolnavi de coronavirus daca cineva din familie este infectat, adauga Gounder. Si pentru ca ele se ocupa de cresterea copiilor, cand scolile sunt inchise, riscul se muta acasa.
Datele din China arata ca boala se raspandeste mai usor intre membrii familiei.

Aceeasi situatie s-a inregistrat si in cazurile de Ebola din Africa, intre 1976 si 2014. Intrucat femeile se ocupa de ingrijirea bolnavilor din familie si de pregatirea corpului celor decedati inainte de inmormantare, vulnerabilitatea lor la boala a crescut, potrivit unui studiu de 2017. „Rata de transmitere a bolii a fost mai mare in azile si centre de ingrijire decat in spitale”, este concluzia cercetarii. Desi nu exista dovezi ale unei vulnerabilitati in fata Ebola, s-au inregistrat mai multe cazuri in randul femeilor decat al barbatilor.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod