Ai avut nenumarate tentative de a renunta la fumat, dar fiecare s-a soldat cu esec? Genele sunt de vina, spun cercetatorii intr-un studiu aparut in publicatia medicala Nature Genetics si citat de DailyMail.
Oamenii de stiinta au descoperit trei mutatii genetice care pot influenta semnificativ cresterea numarului de tigari fumate in fiecare zi. De asemenea, aceasta pare sa fie explicatia pentru cazurile de esec in care fumatorii au incercat de nenumarate ori sa renunte la fumat, fara a obtine rezultate pozitive.
Dupa ce au comparat ADN-ul a mai mult de 140.000 de subiecti, cercetatorii au descoperit ca renuntarea la fumat este mai strans legata de gene decat de vointa fiecaruia. Aceste descoperiri ar ajuta lumea medicala in abordarea unui tratament individualizat pentru a obtine rezultate pozitive in cazul persoanelor care nu reusesc sa renunte la tigari.
"Fumatul este un obicei nociv pentru oricine, insa pentru unele persoane efectele sunt de-a dreptul devastatoare. Aceste variatii genetice care se petrec sunt in apropierea genelor care codifica enzime implicate in metabolismul nicotinei si a receptorilor pot constitui un punct de pornire in dezvoltarea unor tratamente avansate", precizeaza coordonatorul studiului, dr. neurolog Kari Stefansson de la deCODE genetics in Reykjavik, Islanda.
Renuntarea la fumat creste durata de viata!
Renuntarea la fumat creste calitatea si durata vietii cu:
- 3 ani, daca renunti la tigari la varsta de 60 de ani;
- 6 ani, daca renunti la tigari la varsta de 50 de ani;
- 9 ani, daca renunti la tigari la varsta de 40 de ani;
- 10 ani, daca renunti la tigari la varsta de 30 de ani.
De asemenea, prin renuntarea la fumat:
- riscul de boli cardiovasculare se injumatateste dupa un an;
- riscul de accident vascular cerebral este la fel ca la un nefumator dupa un an;
- riscul de cancer incepe sa scada semnificativ dupa 5 ani;
- scade riscul de bronsita cronica;
- raportul HDL/LDL creste semnificativ dupa doar 4 saptamani.
Posteaza comentariu