Cum va intariti oasele dupa o fractura
Lactatele, nucile, alunele, leguminoasele si sardelele cu oase sunt produsele cu un continut ridicat de calciu, in timp ce pestele gras este o sursa buna de vitamina D si acizi grasi Omega 3, spun autorii volumului "Mancarea si sanatatea", publicat la editura Reader’s Digest.
Un consum ridicat de alimente bogate in calciu, in copilarie si adolescenta, poate preveni slabirea oaselor odata cu inaintarea in varsta. Pentru a putea sa fixeze calciul in oase, organismul are nevoie, pe langa calciu propriu-zis, de o cantitate adecvata de vitamina D.
Cea mai mare parte a vitaminei D din organism provine din actiunea luminii solare asupra pielii. Este totusi important sa consumam peste gras, pentru a sintetiza vitamina D, si produse lactate, pentru calciu.
Refacerea oaselor poate fi ingreunata de alimente ce contin acid fitic, precum taratele si orezul brun, care inhiba absorbtia calciului, avertizeaza specialistii.
Este bine, de asemenea, ca persoanele care au suferit fracturi sa evite alimentele care contin acid oxalic, cum ar fi rubarba si spanacul, deoarece oxalatii inhiba la randul lor absorbtia acestui mineral.
Cele mai afectate de fracturi sunt persoanele in varsta si femeile aflate la menopauza, dar astfel de probleme pot avea chiar si atletii. Oasele casante mai pot fi totodata rezultatul unui tratament medicamentos de lunga durata.