Cum va ajuta fructele de toamna
Tarabele din piete sunt in aceasta perioada pline cu fructe de sezon. Merele, perele, strugurii, gutuile si prunele se gasesc acum peste tot, la preturi pentru toate buzunarele. Gustul nu este singurul argument pentru a consuma aceste fructe, ele avand un rol important asupra sanatatii, dar si frumusetii, putand fi folosite cu succes atat in diete, cat si in cosmetica. Un kg de mere pe zi combate obezitatea Medicii spun ca un kg de mere pe zi, fara alte medicamente, combate obezitatea. Acest fruct e plin de vitamine (A, C, complexul B), saruri minerale (fier, cupru, zinc, antioxidanti) contine si acizi care curata si albesc dintii. Pectinele previn ateroscleroza si infarctul, scad colesterolul si ajuta la eliminarea acidului uric. Iata cateva din indicatiile pentru aceste fructe: anemie, migrene, reumatism, gastrite, boli ale ficatului, infectii intestinale, insomnie si altele.
Au efect depurativ (consumate dimineata) si laxativ (consumate seara). Nici in cosmetica beneficiile marului nu sunt de neglijat. Mastile din mere crude au efect astringent, fiind potrivite tenului mixt sau gras, iar cele coapte in cuptor au efect emolient si tonifiant pentru un ten imbatranit. Tamponarile cu suc de mere pe fata, gat si decolteu tonifica tesuturile. Strugurii dezintoxica organismul Conform specialistilor revistei Farmacia ta, cura de struguri (1-2 kg pe zi) nu este numai o banala cura de slabire, ci si un remediu eficace in tratarea unor boli precum afectiuni hepato-biliare, constipatii, anemie, reumatism, tulburari hormonale, hemoroizi, tuberculoze pulmonare. Strugurii contin saruri minerale: potasiu, fosfor, calciu, fier, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, PP, flavonoide (vitamina P), taninuri. Mustul este indicat pentru dezintoxicare, in stari febrile, angine si stomatite. De asemenea, acest fruct se poate utiliza si in cosmetica pentru curatirea si improspatarea tenului. Masca realizata din suc de struguri este foarte indicata de cosmeticiene si in cazul tenurilor imbatranite si previne aparitia ridurilor. Mastile din pere hidrateaza tenul Perele sunt bogate in saruri minerale (de doua ori mai mult decat merele) si contin betacaroten, vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP, acid pantotenic, pectina, flavonoide (vitamina P). Au efect diuretic, detoxifiant, sedativ, energetic si se recomanda in colica si dischinezie biliara, reumatism, guta, surmenaj, astenie, convalescenta, stari de iritabilitate si insomnie. In cosmetica, mastile din pere au efect astringent, revitalizant, hidratant si hranitor. Fructele se dau pe razatoare sau se sterge tenul cu felii de pere bine coapte; dupa circa o jumatate de ora se clateste fata cu apa calduta. Nucile, un aliment energetic Nucile sunt bogate in proteine si de aceea reprezinta un aliment energetic (au circa 700 calorii la 100 g). Nucile contin provitamina A, vitamine din complexul B, vitaminele C, E, F, cupru si zinc. Acidul linoleic din miezul de nuca reduce colesterolul si previne ateroscleroza. Prunele, tonice pentru sistemul nervos Prunele sunt bogate in potasiu, provitamina A (betacaroten) si vitamine din complexul B (B1, B2, B4, acid pantotenic), vitamina H - biotina, vitamina PP. De asemenea, au un efect laxativ. Sunt indicate in caz de surmenaj, astenie, colica biliara, constipatie, guta, anemie, ciroza hepatica, dischinezie biliara, intoxicatii alimentare, hipertensiune, ateroscleroza, reumatism. Prunele sunt tonice pentru sistemul nervos, dezintoxica si stimuleaza ficatul. Gutuile, bune in anemie Gutuile contin mult fier si de aceea sunt recomandate in anemie. Mai contin provitamina A, vitaminele C, B1, B2, PP, tanin si pectina, fiind indicate in enterocolita, boli ale ficatului, in caz de guturai si infectii respiratorii, diabet. Daca aveti amigdalele inflamate, faceti gargara cu suc sau decoct de gutui. In cosmetica, gutuia poate fi utilizata in cazul tenului gras, cu pori dilatati. Tamponarile cu suc proaspat de gutuie au efect astringent.
Posteaza comentariu