Cum se "impaca" diabetul si canicula...

Desi am asteptat o vara intreaga concediul, pentru iesirile la munte si la mare, pentru plimbarile in mijlocul naturii, trebuie sa recunoastem ca temperaturile extrem de ridicate abia ne permit sa respiram fara dificultate si aproape ca nu mai speram sa gasim relaxarea de care avem atata nevoie. Aceste luni sunt cu atat mai grele pentru persoanele care sufera din cauza unor afectiuni cronice, cum ar fi diabetul

Vremea caniculara poate duce rapid la deshidratare, astfel incat este necesar ca, in aceasta perioada, fiecare dintre noi sa aiba un consum cat mai mare de lichide - nu doar persoanele cu diabet se afla la risc. Totusi deshidratarea se poate produce si atunci cand nivelul de glucoza din organism este ridicat, indiferent de temperatura de afara - atunci cand mercurul din termometre pare sa o ia razna, este cu atat mai important sa-i asiguri organismului necesarul de lichide.
Zilnic, bea cat mai multe lichide, in special apa. Insa ai grija la sucurile sau juice-ul cu o concentratie mare de zahar si la bauturile destinate sportivilor, deoarece acestea pot agrava situatia. Incearca sa reduci consumul lor. In urma studiilor efectuate, s-a constatat faptul ca bauturile care contin cofeina in cantitati moderate nu afecteaza nivelul glucozei din sange. Totusi consumul de cofeina in cantitati apreciabile, intr-o perioada scurta de timp, duce la cresterea nivelului de zahar din sange. Este recomandabil ca activitatile sportive si exercitiile fizice sa fie facute in primele ore ale diminetii sau in orele tarzii ale serii, cand temperaturile nu mai sunt atat de ridicate, iar razele nocive ale soarelui nu te mai pot afecta.
Protectia trebuie sa fie cuvantul de ordine! De asemenea, pe vreme caniculara, verifica-ti mai des nivelul glucozei din sange. Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia pot reprezenta o problema in zilele in care afara este extrem de cald. Persoanele cu diabet risca mult mai mult sa sufere din cauza insolatiei, astfel incat poate deveni crucial sa stii care sunt primele semne si simptome ale aparitiei acesteia: senzatia de ameteala sau de lesin; transpiratia in exces; crampele musculare; pielea umeda si rece sau moale si lipicioasa; durerile de cap; ritmul cardiac rapid; senzatia de greata. Odihna la umbra si consumul de apa in cantitati generoase ar trebui sa te ajute sa te pui pe picioare si sa te simti mai bine.
In astfel de situatii, este recomandabil sa contactezi si medicul, care te poate chema pentru un consult de specialitate. Daca, odata sesizate aceste simptome, nu te protejezi, situatia se poate agrava, devenind urgenta medicala: pielea devine excesiv de fierbinte si se inroseste, pacientul transpira foarte putin sau chiar deloc, iar temperatura corpului este foarte ridicata. De asemenea, pacientul se poate simti confuz, poate suferi convulsii sau spasme si chiar isi poate pierde cunostinta. Pentru a ajuta cat mai repede bolnavul, cel mai indicat este sa suni la Urgente. Canicula poate pune probleme si atunci cand vine vorba despre transportul dozelor de insulina si nu numai. Pungile termoizolante cu buzunarase sunt ideale pentru pastrarea la rece a instrumentelor, a seringilor, precum si a insulinei.
Tine echipamentul departe de lumina directa a soarelui, cat mai mult timp posibil. Cu multa atentie, planificare si luand in calcul mai multi factori, vara poate ramane in continuare un anotimp excelent, de care sa te bucuri la maximum. de Alina Bleaja
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod