Cum sa pastram si cum sa preparam corect alimentele?

Atenția acordață la selectarea alimentelor și măsuri simple ca spălarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.
Păstrați curățenia

- Spălați-vă mâinile înainte de a atinge alimentele și chiar în timpul preparării acestora
- Spălați-vă pe mâini după ce mergeți la toaletă
- Spălați și dezinfectați toate ustensilele și echipamentele pe care le folosiți la prepararea alimentelor
- Protejați bucătăria și alimentele de insecte, paraziți și alte animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile și hainele dumneavoastră, dar și pe ustensilele de bucătărie.
La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecțiuni.

Separați alimentele crude de cele preparate


- Separați carnea crudă și fructele de mare de restul alimentelor.
- Utilizați echipamente și ustensile separate pentru alimentele crude.
- Depozitați alimentele în recipiente diferite, astfel încât să evitați contactul între alimentele crude și cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea și fructele de mare, pot conține microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte ușor asupra altor alimente în timpul depozitării și preparării.

Preparați bine alimentele

- Preparați bine alimentele, în special carnea, ouăle și fructele de mare.
- Lăsați preparate ca supele și tocănițele să fiarbă, pentru a vă asigura că au ajuns la temperaturi de cel puțin 70°C.
Pentru carne, asigurați-vă că sucul este clar, nu roz. E recomandat să utilizați un termometru.
- Reîncălziți bine preparatele.

Studiile au demonstrat faptul că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, aducerea hranei la o temperatură de cel puțin 70°C garantează siguranța acesteia pentru consum.

Păstrați hrana la temperaturi sigure

- Nu lăsați alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.
- Puneți în frigider imediat toate alimentele preparate și cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5°C).
- Păstrați alimentele calde (peste temperatura de 60°C) înainte de servire.
- Nu depozitați în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.
- Nu dezghețați alimentele înghețate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetinește sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

Utilizați apă sigură și alimente proaspete

- Utilizați apă sigură, sau tratați-o pentru a deveni sigură.
- Selectați alimente proaspete și sănătoase.
- Alegeți alimente procesate pentru siguranță (ex: laptele pasteurizat)
- Spălați fructele și legumele, mai ales dacă le consumați crude.
- Nu consumați alimente dupa data acestora de expirare.


Sursa: Organizația Mondială a Sănătății