Cauta stampila ovala de pe produsele lactate, avertizeaza specialistii si reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Aceasta stampila poate sa fie sub forma rotunda sau ovala. Stampila rotunda se aplica produselor care se comercializeaza doar in Romania (nefiind in totalitate conforme cu regulile europene), iar cea ovala apare pe ambalajele produselor care respecta toate normele europene. "Spre exemplu, laptele care are aplicat pe sticla sau cutie o stampila rotunda este considerat un produs de calitate mai slaba comparativ cu cel care are insemnul oval", explica pentru RealitateaTV Raul Balogh, purtator de cuvant la ANSVSA care mai adauga ca un consum al lactatelor cu stampila rotunda nu afecteaza sanatatea consumatorilor.
Pentru ca un produs sa se alinieze standardelor de calitate UE este necesar sa fie respectate toate criteriile care asigura ca materia prima - laptele - sa fie corect folosita in procesul de productie, sa respecte in totalitate legislatia in vigoare, astfel incat produsele finite sa fie sigure pentru consum.
De ce este recomandat sa consumam lapte?
"Pe langa proteinele de calitate, carbohidrati si grasimi, laptele este o sursa importanta de vitamine - A, D, complexul de vitamine B, acid folic, acid pantotenic si minerale - calciu, magneziu, fosfor si zinc", ne spune prof. dr. Mencinicopschi.
- reechilibreaza aportul de proteine din organism;
- contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic in organism;
- consumat in cantitate moderata, favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului;
- se recomanda femeilor insarcinate deoarece furnizeaza un aport nutritional optim atat pentru aceasta cat si pentru copil;
- la femeile aflate la menopauza, compenseaza pierderile de calciu si previne demineralizarea osoasa;
- datorita proteinelor de calitate pe care le contine, laptele reprezinta o sursa importanta de aminoacizi esentiali.
Laptele in exces dauneaza sanatatii!
In ciuda beneficiilor aduse organismului, daca nu este consumat cu masura, laptele poate fi daunator. "Nu este indicat consumul zilnic de lapte. O persoana adulta, sanatoasa, nu trebuie sa consume mai mult de 3 pahare de lapte pe saptamana. Daca se depaseste aceasta cantitate, exista riscul de a scoate calciul din oase", avertizeaza specialistul. "De asemenea, s-a constatat ca mai mult de trei pahare de lapte pe saptamana creste prevalenta cancerului de san si de prostata", mai spune nutritionistul.
Posteaza comentariu