Cum previi alergiile



Racelile repetate fara febra, scurgerile nazale, mancarimile de nas si ochii iritati pot fi semnele unei alergii. Ca sa previi aparitia ei, specialistii te sfatuiesc in primul rand sa faci curatenie in casa cel putin o data pe saptamana si sa nu tii obiecte care ar putea atrage praful, cum sunt jucariile din plus.

Cu toate acestea, specialistii nu pot garanta ca nu vei avea pe viitor alergii. Mai sensibili sunt cei care mostenesc alergiile de la parinti sau cei a caror mama a fumat in timpul sarcinii. Noxele din gazele de esapament si fumul de tigara cresc riscul de a face alergii.

Infectiile respiratorii din copilarie sensibilizeaza organismul

Prevenirea alergiilor este greu de facut daca sunt mostenite.

In cazul unei persoane deja predispuse genetic, riscul creste din cauza factorilor de mediu.

„Noxele din apartamente rezultate din arderi la gatit sau incalzit ori cele din gazul de esapament pot agresa mucoasa nazala si precipita aparitia alergiilor. Acest risc este majorat daca expunerea la alergeni se face din primii ani de viata. Si infectiile cu virusuri, mai ales respiratorii, din copilarie, intaresc pericolul de alergii”, sustine profesorul Jeana Rodica Radu, seful Disciplinei alergologice din Universitatea de Medicina si Farmacie „C. Davila” din Spitalul Clinic „N. Malaxa”. Schimbarile de mediu din ultima perioada mentin substantele iritante in aer o perioada mai lunga de timp, grabind astfel aparitia alergiilor.

„Alergenii sunt atrasi de anumite particule din aerul poluat (care se gasesc si in fumul de tigara), pe care adera, si atunci persista mai mult in aer”, spune Magda Ciobanu, pneumolog.

Ferestre termoizolante si curatenie saptamanala

Semnele cele mai frecvente ale unei alergii sunt racelile repetate, scurgerile nazale, mancarimile de nas si ochii iritati. Ca sa previi aparitia lor, pune ferestere termoizolante, arunca toate jucariile din plus care retin praful si polenul si curata toata casa cel putin o data pe saptamana, iti recomanda specialistii.

„Foloseste asternuturi care se pot spala la 90 de grade C si nu alege mochete care sa acopere toata suprafata podelei.

Daca locuinta e greu de intretinut si daca sunt locuri unde nu poti ajunge sa cureti, va fi in permanenta praf”, spune medicul pneumolog.

Cand exista polen in aer, ca in aceasta perioada, nu lasa fereastra deschisa, ci numai un geam mai mic, cu plasa. Spala-ti hainele si parul imediat cum ai venit de afara, pentru a indeparta urmele de polen. Ai grija si la scurgerile de apa din baie sau bucatarie, pentru ca mucegaiul apare intr-un mediu umed.

Depistare

Teste cu injectii

Daca ai semne de alergii mergi la medicul de familie, care te va trimite la un alergolog. Pentru a se pune diagnosticul de alergie, ti se vor face cateva teste ce constau in injectii in brat cu seruri ce contin mici cantitati dintr-un anumit alergen.

Daca esti alergic la o anumita substanta, se va inflama locul unde ti-a fost injectata. In urma tratamentului, boala nu se va vindeca, ci doar va fi controlata.

„Pacientul poate avea aparenta unui om sanatos atata vreme cat respecta masurile de evitare a contactelor cu diferitii alergeni si cat face tratamentul recomandat”, adauga profesorul Jeana Rodica Radu. Specialistii mai atrag atentia ca nu e obligatoriu ca alergia sa se transforme in astm alergic.