Vine iarna? Cu totii devenim mai melancolici in anotimpul rece, dar, daca ne lasam condusi de tristete, putem cadea intr-o "frumoasa" depresie. Majoritatea dintre noi ne simtim mai obositi si mai daramati in timpul iernii, dar, exista persoane care sufera de adevarate depresii legate de trecerea la sezonul rece. Boala Afectiva de Sezon (SAD) este o depresie de iarna care afecteaza foate multe persoane. Cu toate ca singura modalitate de a o evita complet este sa ajungem in zone mult mai calduroase, sunt foarte multe lucruri pe care le putem face pe cont propriu pentru a mai diminua efectele depresiei. Iata cateva trucuri pentru a ramane in forma si in sezonul rece:
1. Iesiti afara din casa cat mai mult timp posibil: Lumina de zi determina glanda hipotalamusului din creier sa produca serotonina, care are ca efect cresterea voiosiei si a starilor bune. Lipsa acesteia in timpul iernii semnifica faptul ca avem niveluri mai mici ale acestui hormon al fericirii in organism. in acelasi timp, intunericul duce la o crestere a melatoninei, hormonul care ne face sa fim somnorosi si de aceea ni se pare din ce in ce mai greu sa ne trezim dimineata.
Din pacate, aceasta boala de sezon are tendinta sa ne transforme in niste oameni retrasi, putin sociabili, cu tendinta de a sta mai mult in casa, ducand la o si mai putina expunere la lumina de zi. Este foarte important sa stam cat mai mult timp la lumina de zi, chiar daca este vorba doar despre o scurta plimbare la ora pranzului. Daca banii va permit acest lucru, nu ezitati sa mergeti intr-o vacanta insorita in mijlocul iernii sau macar la schi. Lumina reflectata de zapada va va face bine.
2. inconjoara-te de lumina: Cum lumina de zi este destul de slaba pe timp de iarna, ai nevoie de un mic ajutor. Multe studii au aratat ca terapia prin lumina este foarte eficace. Cei ce sufera de aceasta boala de iarna isi pot modifica starea de spirit prin petrecerea a cel putin zece minute pe zi in fata unei lumini puternice. Terapia prin lumina functioneaza atunci cand se folosesc surse foarte puternice de lumina, asa ca din pacate nu ne va ajuta la nimic daca stam in fata lampii de birou.
3. Consuma alimente care au ca efect alungarea starii de tristete: Foarte multe studii au demonstrat faptul ca o dieta sanatoasa poate ajuta organismul pe timp de iarna. Este foarte bine sa consumati cereale, peste, curcan, pui, fasole, oua, branza. Ca intotdeauna, nu uitati sa consumati cele cinci portii zilnice de fructe si legume. Pestele trebuie consumat din abundenta. Avand in vedere faptul ca alimentele nu asigura decat o foarte mica cantitate din necesarul zilnic de vitamine si minerale, trebuie sa suplimentam consumul acestora prin luarea unor vitamine si minerale din farmacii.
4. Apelati la plante: Anumite plante au aratat ca ne pot ajuta foarte mult pentru a scapa de depresia de iarna. Acum trebuie sa fie la indemana ceaiurile de plante - in special plantele uscate si nu ceaiurile de fructe, ci acelea de plante medicinale pe care a le putem gasi la Plafar. Ceaiurile cu multa lamaie, dar neindulcite, pentru ca nu trebuie sa consumam zahar in exces, trebuie consumate foarte mult in aceasta perioada. Daca prezentati semne de nervozitate si de anxietate, ceaiul de valeriana sau ceaiul de tei pot fi foarte bune pentru calmarea nervilor.
5. Faceti exercitiu fizic zilnic: intr-o dimineata racoroasa, cu totii avem tendinta sa stam in halat, cu o cana de ceai in mana si sa uitam de programul de exercitii fizice pe care il aveam in fiecare zi calduroasa. Dar exercitiul fizic poate ajuta foarte mult starea noastra de spirit, asa ca ar fi bine sa nu se abandoneze acest bun obicei nici pe timp de iarna. si pe cat posibil, acesta trebuie sa se desfasoare afara, la lumina zilei. incercati sa mergeti cel putin in weekend la plimbare, sa mergeti in parc, la cumparaturi sau chiar sa faceti o tura cu bicicleta sau cu rolele. Nu este rau de asemenea sa faceti cel putin 20-30 de minute de exercitiu aerobic in fiecare dimineata. Ele va vor da incredere in voi. Studiile au aratat ca aceste exercitii dau nastere la substante chimice care ne fac sa ne simtim bine si ca o ora de exercitiu pe zi, de trei ori pe saptamana, poate fi echivalentul unui antidepresiv.
6. Aveti grija de voi: Cei mai multi dintre noi au mai putina energie si se simt mai somnorosi in timpul iernii. Ascultati ce va transmite organismul si incercati sa faceti tocmai acest lucru. Faceti un efort pentru a merge la culcare cu jumatate de ora mai devreme, rasfatati-va cu o baie lunga si fierbinte si cu o cana de ceai de musetel inainte de somn, pentru a avea o noapte linistita. Mergeti la un salon de infrumusetae cel putin o data pe luna sau la un meci cu prietenii. Orice va face sa va simtiti mai bine este important pentru voi. Evitati sa va angajati in proiecte mari, ca de exemplu redecorarea casei pe timp de iarna. incercati sa mentineti lucrurile cat de simple posibil.
7. Mergeti la doctor daca simtiti tristete si stari de rau psihic: poate ca aveti nevoie de sfatul unui specialist. Medicul va poate explica faptul ca printre simpomele prezentate de depresia de iarna, sunt si oboseala excesiva, probleme cu somnul. Nu va mai puteti odihni asa cum trebuie. Va simtiti tot timpul tristi, singuri si parasiti de toata lumea. Mancatul in exces, lipsa de concentrare, anxietatea si, nu in ultimul rand, apetitul sexual scazut sunt alte semne. Nu lasati iarna sa va doboare, ci faceti in asa fel ca zilele mohorate sa nu va dea peste cap viata.