Cum a ajuns ibuprofenul aliatul coronavirusului și ce e greșit în această teorie

Continuă dezbaterea despre folosirea ibuprofenului pentru tratarea bolnavilor de Covid-19. Mare parte din confuzie pleacă de la răspândirea unor informații incomplete sau greșite. Iată cum s-a ajuns aici.

Cu doua saptamani in urma, autoritatile medicale americane si expertii ii avertizau pe toti cei ingrijorati de epidemia de Covid-19 sa evite ibuprofenul. Acum, confruntati cu dovezile, renunta la recomandarile anterioare, noteaza Wired.

Autoritatile americane din domeniul sanatatii fac apel la cei care cred ca au simptome sa stea acasa daca acestea nu sunt atat de puternice incat sa necesite spitalizarea si prefera sa le permita oamenilor sa foloseasca medicamentele pe care le au la indemana in loc sa-i indrume spre farmacii, punand in pericol stocurile si marind riscul de infectare.

Pe de alta parte, cercetatorii spun ca paracetamolul, prezentat drept singurul remediu potrivit pentru febra, nu este nici el lipsit de riscuri.

Iar recomandarile de a evita ibuprofenul care au circulat in ultima vreme au pornit de la bune intentii si s-au incalcit intr-un hatis de informatii gresite si incomplete, noteaza publicatia citata.

Scrisoarea care a declansat tavalugul


Discutiile despre ibuprofen au inceput pe 11 martie, cand cercetatorii de la University Hospital Basel, din Elvetia, si cei de la Universitatea din Salonic, Grecia, au publicat o scrisoare in revista stiintifica The Lancet Respiratory Medicine. Acestia au analizat trei seturi de cazuri raportate la inceputul epidemiei in China, insumand aproape 1.300 de pacienti grav bolnavi de Covid-19.

Autorii studiului au observat ca multi dintre acesti pacienti aveau tensiune arteriala mare si diabet, intre 12% si 30%, in functie de studiu, si au considerat ca nivelul ridicat al unei enzime, ACE2, ar putea creste riscul infectarii cu coronavirus.

ACE2 permite ca o parte din suprafata celulelor sa ramana expusa la coronavirus, care se ataseaza pe ele pentru a se reproduce.
Presiunea sanguina ridicata si diabetul sunt tratate cu medicamente care combat inflamatiile, numite inhibitori ACE. Paradoxal, inhibitorii provoaca cresterea nivelului de ACE2. Aceasta interactiune i-a facut pe cercetatori sa presupuna ca exista o posibila legatura intre pacientii cu boli cronice si infectarea cu Covid-19.

Si aici a intrat in scena ibuprofenul – acest medicament nu reduce doar febra, ci si inflamatia (apartine clasei de nonsteroidienele si antiinflamatoare). Acest efect poate cauza cresterea nivelului de ACE2, iar astfel celulele devin mai vulnerabile la noul coronavirus.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!