Cu urina la control. Bolnavi si sanatosi, incolonati de ministrul Nicolaescu la analize. Absenta se pedepseste!



Incepand cu luna ianuarie 2007, 22 de milioane de romani vor fi obligati sa ia cu asalt spitalele si policlinicile pentru a-si efectua analizele medicale impuse de ministrul sanatatii. Cei care vor indrazni sa lipseasca de la apel vor fi aspru sanctionati.

Curios sa vada cat de bolnavi sunt romanii, ministrul Nicolaescu a conceput un program de evaluare a starii de sanatate a populatiei Romaniei, pentru care va aloca suma impresionanta de 900 milioane RON. Programul va consta in incolonarea a 22 milioane de romani si trimiterea obligatorie a acestora catre medicii de familie si, mai apoi, catre spitale si laboratoare, unde vor fi supusi unor investigatii medicale. Analizele vor fi gratuite si se vor incadra in suma de 50 RON pe cap de locuitor, spune ministrul sanatatii.
“Medicul de familie va fi acela care va decide ce analize recomanda. Setul de analize este diferentiat pe grupe de varsta. Pana la 18 ani se vor face hemoleucograma completa, sideremie, glicemie, examen de urina, exudat faringian si creatinina serica. Dupa 18 ani, setul de analize cuprinde transaminaze, colesterol, trigliceride, glicemie, creatinina serica, examen de urina si hemoleucograma completa“, a precizat Eugen Nicolaescu. Romanii vor primi prin posta un plic pe care se va inscriptiona „tutunul si alcoolul dauneaza grav sanatatii“ si care va contine doua taloane completate cu nume, prenume si cod numeric personal, unul pentru medic si celalalt pentru analize. Cetatenii care nu au medic de familie si cei care nu sunt asigurati se vor putea adresa oricarui medic de familie, acesta avand obligatia sa il inscrie pe liste.
In ce priveste laboratoarele unde se vor recolta analizele, ministrul sanatatii a afirmat ca investigatiile medicale se vor efectua de catre unitatile sanitare publice. „In cazul in care managerii unitatilor respective declara pe proprie raspundere ca nu au capacitatea sa efectueze integral sau partial analizele cerute, Autoritatea de Sanatate Publica are obligatia sa organizeze pe plan local cerere de oferta pentru laboratoarele particulare, dar nu la un pret mai mare decat pretul practicat in sistem public“, a declarat Nicolaescu. Problema este ca numarul mare de romani programati pentru analize intr-un singur an si, mai ales, amenintarile cu sanctiuni in caz de neprezentare vor provoca adevarate ambuscade in unitatile sanitare si in laboratoare.
Pentru cei din zonele rurale va fi mai usor, sustine Nicolaescu, deoarece acolo vor circula caravane cu laboratoare mobile, care vor recolta probe de la tarani.

Afacerea «bolnavul»

Beneficiari ai noilor inginerii scornite de ministrul sanatatii vor fi, printre altii, Posta Romana, care va distribui 22 de milioane de plicuri, precum si cei care au obtinut contractul de tiparire a taloanelor nicolaesciene. Si asta nu este totul. Pentru buna desfasurare a programului si pentru o evidenta clara a pacientilor pe grupe de varsta si afectiuni, medicii de familie vor fi dotati cu un program informatic special si un calculator. „Ne-am gandit sa achizitionam laptopuri pentru fiecare medic de familie.
Acestea vor fi distribuite de autoritatile de sanatate publica judetene si concesionate pe 5 ani“, a afirmat Nicolaescu. Fericita firma castigatoare a unui contract de distributie a peste 7.000 de laptopuri va fi cunoscuta in urma finalizarii licitatiei. Licitatie care ar fi, zice-se, in curs de desfasurare, desi aceasta, ca si celelalte organizate sub Nicolaescu, nu a fost anuntata pe site-ul Ministerului Sanatatii.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ellida pe 4 Nov 2006, 17:48
    analize obligatorii

    este o initiativa grozav de buna,pina acum nici un ministru nu s_a gandit la sanatatea acestei natii,sanatate subrezita dupu atitia ani de lipsui ,frig, conditii mizere socialiste.FELICITARI D-LE MINISTRU.

    0
    0

  • Moldovan Duţa pe 3 Nov 2006, 18:37
    Ministrul sănătăţii greşeşte

    Consider că ministrul sănătăţii ar fi putit folosi cei 900 milioane RON pentru a mări lista de medicamente gratuite şi compensate sau pentru a mări plafonul actual de 300 RON,prevăzut pentru medicamentele compensate.

    0
    0

  • sorina pe 3 Nov 2006, 13:56
    prostia

    Acest program , putea fi evitat de d.nul munistru Nicolaescu, daca studia datele statistice, furnizate de medicii de familie ,lunar, cu privire la nr. bolilor cronice nou depistate sau vechi. Programul, in situatia ideala, daca ar fi indeplinit in totalitate, nu va schimba cu nimic starea de sanatate a populatiei, pentru ca Romania nu are resursele necesare pentru rezolvarea lor. Nici o tara din lume nu poate face ceea ce propune d.nul ministru!! Un alt "balon" care va cuprinde capetele pensionarilor romani!Vai de medicii de familie!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod