Cu ce sapun sa ma spal?

IGIENA Produsele antibacteriene au castigat popularitate in ultimul deceniu, iar consumatorii cred ca sunt mult mai eficiente in lupta cu bacteriile. Producatorii acestui tip de produse de igiena spun ca ele distrug definitiv bacteriile, in vreme ce sapunurile clasice doar le indeparteaza. Expertii americani sunt insa de alta parere. Doctorul Alistair Wood, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Vanderbilt, a aratat, in urma unor studii, ca sapunul si celelalte produse cosmetice antibacteriene nu s-au dovedit mai eficiente in lupta impotriva microbilor, in comparatie cu cele traditionale.
El sustine ca nu a gasit nici un motiv pentru care sapunurile antibacteriene ar scadea numarul infectiilor. Din acest motiv, a declarat ca nu este interesat in cumpararea acestor produse, care sunt mai scumpe decat cele clasice. Alistair Wood a recomandat autoritatii americane a medicamentului, Food and Drug Administration, sa studieze raportul intocmit de ei in privinta avantajelor si dezavantajelor produselor antibacteriene. Mergand mai departe, Food and Drug Administration le-a cerut producatorilor sa dovedeasca avantajele produselor pe care le promoveaza. In caz contrar, autoritatea americana le va interzice comercializarea lor.
Bacterii mai rezistente
Desi reprezentantii acestei industrii sustin ca produsele lor nu prezinta nici un pericol si ca sunt mai eficiente decat cele traditionale, specialistii s-au aratat ingrijorati de riscurile pe care le-ar putea avea aceste produse, in special sapunul pentru maini si gelul de corp. Ele contin substante chimice sintetice care au efecte nocive asupra mediului si care cresc rezistenta bacteriilor la antibiotice. Doctorul Stuart Levy, presedintele Aliantei pentru Utilizarea Prudenta a Antibioticelor, a recomandat folosirea intr-o mai mica masura a produselor antibacteriene.
Intr-un studiu realizat de alianta se arata ca sapunurile antibacteriene folosite acasa nu fac decat sa creasca rezistenta bacteriilor si sa le faca astfel mai puternice. El a mai subliniat ca motivul principal al cresterii rezistentei bacteriilor este utilizarea excesiva de antibiotice. "Bacteriile nu vor putea fi distruse niciodata. Ele au rezistat si dupa disparitia dinozaurilor. Orice tentativa de sterilizare a caselor noastre este sortita esecului", a mai spus Stuart Levy.
SFAT. Specialistii dermatologi din tarile occidentale au demarat adevarate campanii pentru promovarea produselor cosmetice blande, in locul celor agresive si iritante.
In tarile mai putin dezvoltate insa, produsele precum cele antibacteriene se bucura de succes. "Noi, medicii dermatologi, recomandam la randul nostru utilizarea sapunurilor blande. Cele antibacteriene distrug un anume tip de flora microbiana, dar lasa in urma o flora saprofita, care traieste in mod curent in organismul nostru, dar care da leziuni cutanate", ne spune dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florentina_moga pe 13 Feb 2006, 22:21
    Concluzie

    Mai bine folosim sapun pt bebelusi. Cred ca sunt cele mai blande.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod