Criza de donatori la Centrul de Transfuzii Bucuresti
In ultimii 3 ani, in Bucuresti, numarul donatorilor de sange a scazut cu cate 6.000 de persoane in fiecare an, ne-a spus dr. Mihaela Hoinarescu, seful Centrului de Transfuzie Sanguina din Capitala (CTS). Medicii din domeniu spun insa ca, din pacate, aceeasi problema exista in toate centrele din tara. Numarul donatorilor a scazut, cu toate ca drepturile acestora au ramas. Astfel, donatorul beneficiaza la fiecare donare de un bon de masa in valoare de 300.000 de lei, de reducere pe RATB timp de doua luni, precum si de doua zile libere de la serviciu. Medicii spun ca persoanele care doneaza sange au si posibilitatea de a li se efectua analize medicale gratuit, care pot depista din timp afectiuni mai mult sau mai putin grave. "Simpla prezentare pentru donare implica efectuarea unei serii de analize de laborator. Analizele efectuate ar costa aproximativ 2 milioane de lei vechi", a explicat dr. Mihaela Hoinarescu, directorul CTS Bucuresti. "Sunt efectuate analize pentru depistarea hepatitei de tip B si de tip C, HTLV (virusul uman al leucemiei cu limfocite T), sifilisului sau HIV. De asemenea, se fac analize si pentru transaminaze, care pot fi indiciul unei hepatite. La donare se face si determinarea pentru grupul sanguin si, cel mai important, a RH-ului. La consultarea predonare se determina si hemoglobina, care poate semnala o eventuala anemie, nivelul glicemiei, care este un indiciu in cazul unui diabet. Tot inainte de donare se efectueaza si o radiografie la plamani, prin care se poate depista tuberculoza. Toate aceste examene sunt de fapt un screening pentru sanatatea donatorului", a mai spus dr. Hoinarescu. Medicul a adaugat ca, in cazul donatorului fidelizat, care doneaza la fiecare doua luni si jumatate, se efectueaza gratuit si bilantul biochimic complet.
Membrii familiei unui donator fidelizat (sot / sotie / copii) beneficiaza, chiar daca nu sunt donatori, de un set gratuit de analize. "Orice persoana care vrea sa doneze sange nu trebuie sa aiba nici un fel de retineri, deoarece toate consumabilele sunt de unica folosinta. Important este ca, in momentul consultului, persoana sa fie sincera si sa spuna daca are vreo afectiune din cauza careia nu poate dona. Pentru un om sanatos, donarea de sange nu il afecteaza cu nimic. In mai putin de 4 zile, toata cantitatea donata de sange se reface", a explicat seful CTS Bucuresti.
Medicii spun ca donarea de sange este benefica persoanelor care au tensiunea arteriala putin peste limitele normale. De asemenea, pentru femeile aflate in premenopauza sau la menopauza, care au bufeuri, donarea de sange este foarte buna. Pentru un donator de sange fidelizat, vizitele la centrul de donare coincid si cu faptul ca periodic isi evalueaza starea de sanatate.
"In Capitala, lunar avem aproximativ 2.600 de donatori, foarte rar - cate 3.000. Pentru a putea face fata nevoilor pacientilor din spitale, ar trebui sa avem un numar dublu. In ultimul timp, a crescut patologia pentru care este nevoie de transfuzii de sange, cum ar fi boli de sange sau leucemii. De asemenea, nevoia de transfuzii de sange a crescut si datorita interventiilor de transplant, operatii cardiovasculare si din domeniul ortopediei. Cererea de sange este mare si din cauza numarului tot mai mare de victime din accidente de circulatie", a explicat dr. Mihaela Hoinarescu. La Centrul din Bucuresti sunt deficitare, in special, toate grupele de sange cu RH negativ. (L.S.)