Criza de anestezice provocata de magazioner



Medicii de la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucuresti au amanat operatiile pacientilor internati la sectia de chirurgie din cauza unei presupuse crize de substante care mentin efectul anesteziei.

In timp ce medicii stiau ca nu mai au cu ce opera si cereau bani pacientilor pentru a face rost de anestezice, cei de la departamentul aprovizionare ascundeau faptul ca detin substantele in depozit. In urma protestului pe care l-a facut unul dintre pacienti la directorul medical al spitalului aflat in concediu, substantele „au iesit la suprafata”.

„Trebuia sa imi cumpar substanta pentru anestezie”

Magdalena Buzila, o femeie in varsta de 37 de ani, trebuia sa se opereze ieri de pietre la fiere.
Avea toate analizele facute, asistentele o pregatisera pentru operatie, insa in ultimul moment a aflat ca interventia ei trebuie amanata din cauza lipsei de substante anestezice.

„Cand am ajuns in sala mi s-a spus ca singura sansa ca sa mi se faca operatia este sa cumpar anestezia sau sa astept pana se aduce la spital. Am hotarat sa dau 200 de lei si sa fac rost de ce imi trebuia. Intre timp s-a aflat de faptul ca am protestat si mi s-a refuzat interventia”, povesteste Magdalena Buzila.

Am hotarat sa operam doar urgentele

Medicii chirurgi spun ca dimineata au fost informati despre o problema de aprovizionare si hotarasera sa realizeze doar operatiile de urgenta.


„Puteam folosi doar cantitatea de substanta ce ramasese in aparate. Daca am fi hotarat sa operam toate cazurile programate pentru ziua de ieri, riscam sa ramanem fara sevofluran chiar in timpul interventiilor. Era riscant! Ciudat ca in conditii de presiune cei de la aprovizionare au reusit sa faca rost de ce aveam nevoie”, povesteste Niculae Iordache, medic primar chirurgie generala, cel care a preluat operatiile amanate de ceilalti chirurgi.

In mod normal, atunci cand stocurile de medicamente sau de substante necesare interventiilor chirurgicale sunt la jumatate, angajatii serviciului de aprovizionare sunt obligati sa faca noi comenzi, astfel incat sa nu existe riscul intreruperii activitatii spitalelor.


„Nu este normal sa tinem pacientii internati mai multe zile decat este cazul. Cheltuielile de spitalizare cresc, bolnavii nu se simt bine in caldura si in conditiile de spital. Ideal este sa ii tratam cat mai repede”, spune medicul Niculae Iordache.

Directorul medical al spitalului, doctorul Alexandru Ciocalteu, a ramas surprins de situatia din spital si a confirmat faptul ca spitalul nu s-a confruntat niciodata cu o criza de anestezice.

„Au fost intr-adevar perioade in care am ramas fara antibiotice, dar niciodata fara anestezice”, ne-a declarat doctorul Ciocalteu.
Directorul economic al spitalului, Marin Teodor, a confirmat si el ca aprovizionarea cu antibiotice era facuta.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod