Isoflavonele din soia (genisteina si daidzeina) au efecte semnificative asupra scaderii riscului de osteoporoza la femeile postmenopauza, informeaza BBC News Online
Un consum de bauturi pe baza de soia are proprietatea de a intari densitatea osoasa la nivelul coloanei vertebrale, insa numai in cazul femeilor. Studiul efectuat nu a aratat efecte similare si in cazul barbatilor.
"Acesta este primul studiu care a urmarit sa identifice efectele consumului de isoflavone din soia asupra densitatii osoase in cazul barbatilor mai in varsta", precizeaza Katherine Newton, coordonatorul studiului.
Experimentul efectuat pe un esantion de 123 de barbati cu polipi colonici (in medie varsta de 68 de ani) a urmarit sa identifice efectele isoflavonelor din soia asupra sananatii colonului. O parte dintre subiecti au consumat zilnic o bautura pe baza de soia (83 mg de isoflavone), timp de un an de zile. Celuilalt grup i s-a aplicat acelasi tratament, diferenta constand in cantitatea de isoflavone din bautura, care era mai scazuta (3 mg).
"Comparand rezultatele, schimbarea densitatii osoase este similara la barbatii si femeile care au consumat aceeasi cantitate de isoflavone din soia. In prezent sunt destul de putine dovezile pentru a recomanda cu incredere consumul de isoflavone din soia pentru prevenirea osteoporozei si a fracturilor osoase", sustin expertii.
Posteaza comentariu